Startpagina1 111111111111 Zaalconcerten 111111111 Zomerfestivals 11111111111 Luistertips 11111111111 Concertagenda 1111 11111111111 E-mailvrijdag 15 november 2013

Atlantihda @ Cultuurcentrum Leopoldsburg


In het Cultuurcentrum Leopoldsburg worden liefhebbers van Portugese fado elk seizoen op hun wenken bediend. Zo kijken we uit naar de komst van de grote fadisto Helder Moutinho op 31 januari 2014.

Op dinsdag 15 oktober maakten we er kennis met Atlantihda. Vijf muzikanten en een fadozangeres proberen een fris, nieuw geluid te creëren door invloeden uit diverse Portugese folktradities met fado te combineren. Ze maken gebruik van een akoestisch instrumentarium met gitaren, accordeon, cello, fluit en Portugese percussie (Adufe) . In 2011 resulteerde dit in een mooi debuutalbum. Ondertussen heeft zangeres Gisela João de groep verlaten, ze werd vervangen door Barbara Passos. Deze frêle lolita met engelachtige, mysterieuze uitstraling beschikt over een minder uitgesproken, expressief fadotimbre dan haar voorgangster.

We herkennen enkele nummers uit het debuutalbum, maar in de set zitten vooral nieuwe liedjes. Barbara praat het geheel aan elkaar met aandoenlijk, kinderlijke bindteksten. Fado horen we hier niet echt in, daarvoor pakken ze het te vlak en gestileerd aan. Sporadisch roepen de repetitieve begeleiding en etherische, uitwaaierende vocalen herinneringen op aan Madredeus. Verder onthouden we het luchtige Madrugada de Silêncio en het knappe refreintje van 'Amor Meigo De Olhar' (hier te bekijken met de vorige zangeres Gisela João). We missen voor de rest meeslepende nummers die blijven hangen, waardoor het concert zelden boven de middelmaat uitstijgt. De vonk slaat niet over en de muzikanten kleuren braafjes binnen de lijntjes. Ook de speelse knipoog van andere vernieuwende groepen zoals Deolinda of Oquestrada ontbreekt. Als bis serveren ze een traditioneel feestliedje met veel percussie, maar zelfs dit blijft een bestudeerde, tamme stijloefening, ze slagen er niet in om het nummer de broodnodige volkse uitstraling mee te geven.

We mogen zonder twijfel spreken van een sympathiek groepje, maar een hoogvlieger kunnen we de passage van Atlantihda niet noemen.https://www.youtube.com/user/atlantihda/videos
https://myspace.com/atlantihda/music/songs

Geen opmerkingen:

Een reactie posten