Startpagina1 111111111111 Zaalconcerten 111111111 Zomerfestivals 11111111111 Luistertips 11111111111 Concertagenda 1111 11111111111 E-mailzondag 17 november 2013

Stelios Petrakis Quartet @ Art Base (Brussel)


Stelios Petrakis is vandaag één van de belangrijkste vertegenwoordigers van de traditionele muziek in Kreta. Hij ging in de leer bij Ross Daly, grootmeester op de lyra. Zijn knappe composities geven de traditionele Kretenzische muziek een fris, vernieuwend elan. Bovendien slaagt hij erin telkens topmuzikanten aan te trekken, zoals Giorgos Xylouris (zang, laouto) en de percussiegrootmeesters van het Chemirani Ensemble (Iran). In 2009 maakten Giorgos Xylouris en Stelios Petrakis  indruk tijdens een  memorabel concert in De Centrale (Gent) en in 2011 mochten we het duo opnieuw verwelkomen in De Bijloke, waar zij deel uitmaakten van het ‘Cretan Music Quartet’. Ook daar leverden ze een hoogstaand concert af (zie blogverslag).

Op woensdag 30 oktober trad Stelios Petrakis  (lyra, laouto, zang) op in Art Base met zijn Stelios Petrakis Quartet, dat verder bestaat uit Adonis Stavrakakis (mandoline, lyra, zang), Thanassis Mavrokostas (dans, fluit) en Giorgos Stavrakakis (laouto, zang).

Als we bij aankomst de vrijgemaakte dansvloer opmerken, maken we ons op voor een Kretenzisch feestje, we vermoeden dat Stelios zich voor de gelegenheid zal toespitsen op een wat luchtiger, populair repertoire. Niets is echter minder waar, het viertal slaat ons met verstomming en levert een topconcert af, vol superieure kwaliteit en verfijning! Stelios weet zich ook deze keer omringd door de allerbeste muzikanten. De set wordt bevolkt door eigen composities, die naadloos verweven worden met zorgvuldig geselecteerde traditionals uit Kreta's rijke muziekpatrimonium. Met een diepe roots als bagage vertrekken ze op een avontuurlijke trip die resulteert in sprankelende, hedendaagse muziek vol complexiteit. We genieten van de subtiele dynamiek tussen lyra en laouto, intense vocalen en sierlijke danspartijen. Nu eens rustig atmosferisch, dan weer snel en heftig, maar elk stuk brengt ons in vervoering. Dit is pure magie, het maakt daarbij niet uit dat we de teksten niet verstaan en er niet in slagen om titels te noteren, uitgezonderd een aangekondigde Mantinada (ochtendlied), Kretenzische poëzie in vijftien syllaben, uit de Venetiaanse renaissance.

En ...we zijn blij dat het kwartet deze klasse mocht tentoonspreiden voor een uiterst aandachtig en respectvol publiek! Bekijk hieronder enkele videofragmenten.http://www.steliospetrakis.com
http://www.molpe-music.com/francais/artistes/stelios-petrakis
http://www.youtube.com/user/ufukluker/videos

Geen opmerkingen:

Een reactie posten