Startpagina1 111111111111 Zaalconcerten 111111111 Zomerfestivals 11111111111 Luistertips 11111111111 Concertagenda 1111 11111111111 E-mailmaandag 31 oktober 2011

Solon Lekkas @ Art Base (Brussel)


Solon Lekkas, hij passeerde begin 2011 al eens in Art Base waar hij een diepe indruk naliet. Vandaar dat we het niet konden laten om hem nog een keertje in actie te zien. Het afgelopen weekend streek Lekkas opnieuw neer in België voor een concert in De Centrale (Gent) en twee optredens in Art Base. We opteerden voor de zondagmatinee in de hoop dat Solon op dat vroege uur (17:00 uur!) al wakker genoeg zou zijn.

De 65-jarige Solon Lekkas is een zanger uit de buurt van Mytilini, de hoofdstad van Lesbos. Dat Grieks eiland ligt in de Egeïsche Zee, niet ver van Turkije en het Midden-Oosten en dat is te horen aan de heel speciale muziek die er al eeuwenlang gemaakt wordt. Solon Lekkas staat geboekstaafd als de meest authentieke zanger van dit unieke, traditionele repertoire, dat bestaat uit Zeibekiko, Karsilama en amanédhes (café-Aman). Dat Solon Lekkas niet van de minsten is, bewijst het gegeven dat hij zich tijdens zijn concerten in België steevast laat begeleiden door twee topmuzikanten binnen het traditioneel Grieks repertoire, namelijk Kyriakos Gouventas (viool) en Andreas Katsigiannis (santour, een soort cimbalom).

Het optreden gisteren was ongeveer identiek aan dat van januari (zie verslag), maar het blijft een belevenis om een dergelijk monument live te mogen meemaken, omringd door zulke uitmuntende muzikanten! Deze keer herkende ik naast de klassieker Pergamos en de obligate afsluiter s'Agapo ook Manaki Mou, een oeroud liedje dat je hier kan beluisteren in de versie van Marika Papagika (1925).

Voor de rest ga ik er niet veel extra woorden aan vuil maken, maar heb - met dank aan 'Bobtje Blues Rebetika' - enkele filmpjes opgevist met fragmenten uit het concert van januari. Deze filmpjes geven een goed beeld van Lekkas’ typische manier van zingen en de gemoedelijke, losse sfeer (inclusief ouzo) die er onlosmakelijk mee verbonden is. Overbodig te vermelden dat ook gisteren het officiële concert gevolgd werd door een lange jamsessie tot in de vroege uurtjes...

Iassou, dervisi!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten