Startpagina1 111111111111 Zaalconcerten 111111111 Zomerfestivals 11111111111 Luistertips 11111111111 Concertagenda 1111 11111111111 E-mail



maandag 31 oktober 2011

‘Gambian Space Program’ van Mdungu


Op Afro-Latino (2009) maakten we voor het eerst kennis met de Nederlandse band Mdungu.

‘Stomende afrobeat, hartverwarmende mbalax, een gastzanger uit Gambia die maar liefst 2 X voor kippevel zorgde, een jonge gitarist die met zijn magisch spel de sound van de legendarische vroege Rail Band met succes weer tot leven wist te brengen. Nostalgie troef dus, want ook de sfeer van de African Jazz pioneers (Zuid-Afrika) kwam even langs tijdens één van hun songs. Mdungu: een ware ontdekking!’

Mdungu werd in 2003 opgericht door Thijs van Milligen (altsaxofoon). De negenkoppige band bestaat verder uit Job Chajes (baritonsaxofoon en medeoprichter van de Amsterdam Klezmer Band), David Beukers (tenorsaxofoon en zang), Frank Gones (gitaar), Michiel Bel (gitaar), Merijn van de Wijdeven (basgitaar), Benoît Martiny (drums) en Ruben Montes (percussie). De enige Afrikaan in de band is Ebou Gaye Mada uit Gambia (percussie en zang). Hij kwam een vijftiental jaren geleden aan in Nederland met de gerenommeerde groep Ifang Bondi. Op Mdungu's eerste album Afro What!? (2009) houdt deze Ebou Gaye Mada zich nog op de achtergrond, we horen hem voornamelijk op Sabar en wat voorzichtige backingvocals. Het is gastzanger Sheikh Tijan Samba (ooit zanger bij Ifang Bondi) die op Afro-Latino ook van de partij was en op het  debuutalbum de vocalen een drietal keren voor zijn rekening neemt. Vooral het onvergetelijke ‘Boolow Gambia’ blijft een instant klassieker.

Over enkele weken verschijnt ‘Gambian Space Program’. Met dit tweede album laat de band een onmiskenbare groei horen. Ze slagen er met branie in om alle invloeden die we op de eerste cd aantroffen om te smeden tot een eigen, frisse sound. Ebou Gaye Mada krijgt een veel prominentere rol toebedeeld als zanger/tekstschrijver van de meeste nummers, die zonder uitzondering sterk overkomen en vooral mooi uitgebalanceerd. De gedurfde opener ‘Marock ‘n’ roll’ drijft op flinke percussie, waarna de blazers Oosterse horizonten verkennen. Ebou Gaye Mada slaat wat later noest aan het rappen en zingen in het Wolof. Dit is nog maar een opwarmertje, want het titelnummer slaat daarna in als een bom. In Gambian Space Program horen we hoe met een simpele, herkenbare Bo Diddley riff, aanstekelijke blazers, Senegambian wolof zang en Afrobeat invloeden een verslavende klassesong in elkaar gesmeed wordt. Top!

‘Planet Lagos’, ‘Saturn hat’ en vooral ‘Scandal’ tappen uit het jazzy Afrobeat vaatje, dat we van Mdungu al kenden. Zo goed als instrumentaal op enkele korte raps of gescandeerde stukjes tekst na. Het fijne gitaarwerk en de nostalgische blazers in ‘Saturn hat’ brengen de sfeer van de oude West-Afrikaanse orkesten opnieuw even in herinnering. In ‘Scandal’ is de glansrol weggelegd voor de blazers, doorspekt met talking drum. Tijdens ‘No can do’ leidt de lange kabbelende intro eerst naar een mooi vocaal middenstuk om in een soort dubreggae te eindigen. Het verwondert me dat Mdungu hiermee wegkomt zonder dat het geforceerd gaat klinken. Dat geldt ook voor ‘Clavesong’ dat start en eindigt in een latin jazzy mood, maar in het midden even transformeert in een complexe afropopsong. Naast het titelnummer krijgen we nog twee echte kanjers te horen. In het fantastische ‘Xarit’ doen de fijne gitaartjes en mooie melodie het in een Mbalax ritme, waar in de slotfase nog wat overheerlijke blazers overheen gegoten worden. ‘Buxamatoul’ vertrekt vanuit een reggaeritme met dubeffectjes. Lekkere blazers en retrogitaartjes leiden alweer naar een schitterend nummer in Senegambian stijl. Ongelooflijk knap met welk een vanzelfsprekend naturel Mdungu al die genres hier op elkaar afstemt en op die manier een unieke sound creëert. Afsluiter ‘Niyabinghi’ schiet naar mijn smaak wat te bombastisch uit de startblokken, maar mondt in het tweede deel gelukkig uit in opzwepende, ruwe Mbalax.

Mdungu bewijst met ‘Gambian Space Program’ dat er in Nederland superspannende wereldmuziek gemaakt wordt. Maak dit vooral live mee!

Gambian Space Program Club Tour 2011/2012
November 27: Release show Gambian Space Program, De Melkweg, Amsterdam
December 2: De Doelen, Rotterdam
December 9: De Piek, Vlissingen
December 10: Parkstad, Heerlen
December 16: Ekko, Utrecht
December 17: Paradox, Tilburg
January 13: Paard van Troje, Den Haag
January 19: Doornroosje, Nijmegen
January 20: Hedon, Zwolle
January 21: Atak, Enschede
January 27: Victorie, Alkmaar
February 3: Simplon, Groningen
February 4: Het Bolwerk, Sneek
February 10: W2, Den Bosch

Hieronder tonen we je twee live filmpjes, eerst het titelnummer ‘Gambian Space Program’ en daarna ‘Yamanaboole’. Dat nummer staat niet op één van de cd’s, het werd in 2010 als tussendoortje opgenomen n.a.v. de wereldcup voetbal in Zuid-Afrika.





Mdungu Website
Mdungu Myspace
Mdungu Youtubekanaal


Foto: Roel Determeijer

Geen opmerkingen:

Een reactie posten