Startpagina1 111111111111 Zaalconcerten 111111111 Zomerfestivals 11111111111 Luistertips 11111111111 Concertagenda 1111 11111111111 E-mailzondag 27 september 2009

Eténèsh Wassie & le Tigre des platanes @ Zuiderpershuis (Antwerpen)


In het kader van het multidisciplinaire festival Ethiopian Blend maakte gisteren het Franse Jazzkwartet Le Tigre des Platanes zijn opwachting in het Zuiderpershuis. Het combo is volgens de perstekst gespecialiseerd in het overschrijden van grenzen. We kunnen hen daarom misschien een beetje vergelijken met Aka Moon, waarover we het eerder al hadden op deze blog. In 2001 ontdekte de groep de Ethiopiques-reeks van Budamusique. Hiervan waren zij geweldig onder de indruk en het bracht hen bij de Ethiopische zangeres Eténèsh Wassié. In The rough guide to world Music volume 1: Africa & Middle East lezen we het volgende over Ethénèsh Wassie: ‘In Yohannès Sefer (een wijk in de hoofdstad Addis Ababa), you’ll find musicians in every house on the street. Ethénèsh Wassie is the Queen of this Area, the blues herself'. Ethénèsh is te bewonderen op de cd Ethiopiques volume 18 met de twee traditionele nummers 'Ambassel' en 'Bati'. Beide nummers staan ook op het repertoire van Le Tigre des Platanes. Ze zijn o.a. terug te vinden op de de cd Zèraf, die zij in 2007 opnamen, samen met Eténèsh. Die cd kwam uit binnen Ethiosonic, een nieuwe reeks die Budamusique speciaal in het leven riep om samenwerkingsverbanden tussen Westerse en Ethiopische muzikanten vast te leggen. Je kan die mooie cd integraal beluisteren via Deezer.
We waren heel nieuwsgierig naar het concert. De combinatie van Jazz met Ethiopische muziek is immers niet vreemd. Tijdens de jaren zeventig, de hoogdagen van de Ethiopian groove werd er ook al volop geëxperimenteerd met jazzy blazersecties, die in combinatie met de traditionele Ethiopische ritmes en melodieën voor een bevreemdende maar wel heel boeiende luisterervaring garant staan. Lees er het bericht dat ik vorig jaar voor de blog van de bib maakte maar op na! We kunnen kort zijn: het concert was van de eerste tot de laatste seconde subliem en hypnotiserend tot in de kleinste details! Ethénèsh beschikt over een heel indringend stemgeluid en de vier groepsleden (saxofoon, trompet, bas en drums) voelden de Ethiopische stijl ongelooflijk goed aan. De versmelting was compleet en op geen enkel moment geforceerd. We kunnen ook omgekeerd zeggen dat Ethénèsh evengoed over de perfecte intuïtie beschikt en zich perfect thuis voelt bij een jazzy aanpak. Eigenlijk was het meer dan jazz, je hoorde bij momenten ook een punky feel, noem het garagerock. De muziek staat er gewoon en je vergeet eigenlijk dat het om een combinatie gaat tussen een Afrikaanse zangeres en een Franse band! Luister hieronder naar het heel sfeervolle nummer Ambassel, ook gisteren één van de hoogtepunten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten