Startpagina1 111111111111 Zaalconcerten 111111111 Zomerfestivals 11111111111 Luistertips 11111111111 Concertagenda 1111 11111111111 E-mail



zondag 11 oktober 2009

Rabih Abou-Khalil & Ricardo Ribeiro @ Flagey (Elsene)

Rabih Abou-Khalil is een bekende oudspeler uit Libanon, die al geruime tijd in Duitsland verblijft. Door zijn contact met Westerse muziek, ging hij de mogelijkheden van de oud exploreren en is hij de klassiek Arabische manier van spelen gaan combineren met de Westerse manier. Hij werkte reeds succesvol samen met o.a. het Kronos Quartet en het Balanescu String Quartet. In die samenwerkingen horen we een fusie van jazz, klassiek en wereldmuziek, met soms een vleugje avant-garde. Meestal is dat niet echt mijn ding, vandaar dat ik nog nooit een liveoptreden van hem bijwoonde. Maar de cd ‘Em Português’, die Rabih Abou-Khalil maakte met de jonge Portugese fadozanger Ricardo Ribeiro is andere koek! Rabih Abou-Khalil’s laatste reis leidde hem namelijk naar Portugal waar hij muziek is gaan schrijven op Portugese poëzie. Voor mij is dit één van de mooiste cd’s van het laatste jaar. Dat komt vooral vanwege de prachtige stem van Ricardo Ribeiro, die in het samenspel met oud, tuba, bas, accordeon en percussie optimaal tot zijn recht komt! De kans om deze zanger eens aan het werk te zien, wou ik beslist niet laten voorbijgaan. Gisterenavond traden ze aan in de concertzaal van Flagey in Elsene. Geflankeerd door Jarrod Cagwin (percussie) en Michel Godard (bass/tuba) speelden ze het grootste deel van de cd getrouw na. De accordeon ontbrak, wat wel een beetje spijtig was. Het concert maakte een wat ingestudeerde, gestyleerde indruk, vooral tijdens het eerste deel. Na de pauze speelden ze een aantal nummers die niet op de cd staan en die werden wat avontuurlijker neergezet, met ruimte voor een beetje experiment. Zo werd er plaats gemaakt voor een leuk vraag en antwoordspel tussen de zanger en de tubaspeler, een drumsolo en wat meer versieringen met de oud. Tijdens het concert was de stem van Ricardo Ribeiro van begin tot eind indrukwekkend, op dat gebied werd ik beslist niet ontgoocheld. Het enige minpuntje was dat de percussie bij momenten iets te fel op de voorgrond kwam. Ricardo Ribeiro beschikt over een heel mooi timbre, tegelijk krachtig en broos. Waarom worden er zo veel (soms ook middelmatige) fadozangeressen vooruitgeschoven in de media en is deze schitterende zanger bij ons nog zo onbekend? Bekijk een filmpje met het openingsnummer van de cd 'Como um rio', ook gisteren een hoogtepunt!



De bekende Spaanse filmregisseur Carlos Saura maakte in 2007 de film ‘Fados’. Daarin zien we een passage in het ‘Casa de Fados’ in Lissabon, waarbij allerlei schitterende zangers en zangeressen in het kort de revue passeren. Eén van de ontdekkingen daar was Ricardo Ribeiro. Bekijk hieronder dit mooie filmfragment. We zien hem tamelijk op het eind verschijnen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten