Startpagina1 111111111111 Zaalconcerten 111111111 Zomerfestivals 11111111111 Luistertips 11111111111 Concertagenda 1111 11111111111 E-mailzaterdag 20 maart 2010

Karim Baggili sextet @ Molière (Elsene)

Karim Baggili is een jonge muzikant met Jordaanse, Joegoslavische en Palestijnse roots, een ideale voedingsbodem voor interessante muzikale kruisbestuivingen. Enkele jaren geleden zagen we hem op het Festival d’Art in Hoei bezig met een waslijst aan gastmuzikanten. Het was een knap en avontuurlijk concert waarin we een mengeling van Midden-Oosten, jazz, klassiek en een vleugje latin voorgeschoteld kregen. Karim Baggili deed mij bij momenten wat aan Thierry Robin denken, die ook afwisselend gitaar en ud speelt en een beetje dezelfde ‘look’ heeft op het podium. Ook op Sfinks kwam Karim Baggili vorig jaar nog sterk uit de hoek met hetzelfde repertoire.

Karim Baggili heeft pas een nieuw album klaar, met als titel Lea & Kash. Gisteren kwam hij deze cd voorstellen in zaal Molière (Elsene), de thuisbasis van muziekpublique. Het Karim Baggili sextet bestaat uit een aantal heel goede muzikanten, die ook al tijdens de vorige projecten met hem samenspeelden, namelijk Philippe Laloy op fluit en saxofoon, Kathy Adam op cello en Osvaldo Hernandez-Napoles op percussie en quatro (kleine gitaar uit Venezuela). Nieuw voor dit project is de bijdrage van Patricia Hernandez-Van Cauwenberge. Zij zorgt voor Argentijnse percussie en dans. De etherische vocalen van Karoline de la Serna vervolledigen het plaatje. De nieuwe plaat is een echt conceptalbum, met Lea en Kash als fictieve personages uit een denkbeeldige film. Het concert startte veelbelovend met ‘consejo del tiempo’ en 'tango mystic’, twee ijzersterke composities. Dit is wel muziek die het voor een groot stuk moet hebben van de sfeer die ze oproept! Die is vooral dromerig, soms wat sprookjesachtig en lieflijk, met hier en daar wat heftige opflakkeringen zoals in het speelse Arabische ‘Albi Badawi’. Veel latininvloeden en een beetje Spaanse rumba ('tanto poco') passeerden de revue. Ik vond het mooi en soms verrassend, maar ook een beetje saai. Het mocht zeker wat ruwer en avontuurlijker. De woordenloze, ijle vocalen van Karoline de la Serna gingen na een tijdje vervelen, wegens nogal éénzijdig en voorspelbaar. Enkele rustige nummers kabbelden ook wat al te nadrukkelijk voort en kregen iets slaapverwekkends, met 'Sutra' als dieptepunt. Na het concert vertelden enkele kennissen mij dat ze het optreden barslecht vonden en teleurgesteld waren. Persoonlijk vond ik het toch wel mooie, filmische muziek. De cd klinkt heel sfeervol en kleurrijk. De melodielijnen hangen nog altijd in mijn hoofd. Dit is muziek om langzaam in te verdwalen. We horen zeker nog meer van deze talentrijke, avontuurlijke wereldreiziger!
Lea & Kash (home records) is het vierde album van Karim Baggili. Je kan fragmenten beluisteren via zijn website en zijn myspacepagina. Bij homerecords verscheen vorig jaar ook een soloalbum van Karoline de la Serna, waarop Karim Baggili ook prominent aanwezig is.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten