Startpagina1 111111111111 Zaalconcerten 111111111 Zomerfestivals 11111111111 Luistertips 11111111111 Concertagenda 1111 11111111111 E-mail



donderdag 24 juni 2010

30 juni 2010: 50 jaar onafhankelijkheid Congo



De laatste weken is het al Congo wat de klok slaat in het nieuws. De vroegere Belgische kolonie viert namelijk op 30 juni 2010 vijftig jaar onafhankelijkheid. Meefeesten doen we hier door jullie een stukje Congolese muziekgeschiedenis voor te schotelen.

Joseph Kabasele, beter gekend als Le Grand Kalle schreef samen met zijn groep African jazz geschiedenis met het optimistische dansnummer ‘Indépendance cha cha’. Het nummer werd voor het eerst gespeeld in februari 1960 en groeide uit tot een statement, niet enkel voor de Congolezen, maar ook in andere Afrikaanse landen die in de vroege jaren zestig voor onafhankelijkheid ijverden. In dit liedje doet de auteur een humoristische oproep aan politici en politieke bewegingen om hun meningsverschillen aan de kant te zetten en samen de krachten te bundelen om de onafhankelijkheid te kunnen bewerkstelligen. Spijtig genoeg werd deze oproep voor eenheid niet gehoord in Congo want de politieke conflicten resulteerden kort na de onafhankelijkheid al in een burgeroorlog.



De jonge Congolese hiphopartiest Baloji nam recent een nieuwe versie van ‘Indépendance cha cha’ op met als titel 'Le jour d'après : Siku Ya Baadaye (Indépendance Cha-Cha)', terug te vinden op zijn laatste album Kinshasa succursale. Deze herwerking werd opgenomen in ‘le Bon Marché’ in het hartje van Kinshasa, met medewerking van een aantal vroegere begeleiders van wijlen Wendo Kolosoy, naast 'Le Grand Kalle' een andere pionier van de zogenaamde Rumba Congolaise. Ondanks de etnische en politieke spanningen die Congo momenteel teisteren horen we ook hier een positieve boodschap.

"The wide range of backgrounds, the various ethnic groups and traditions: this has and will never stand in the way of sharing a common set of ambitions." Baloji


LE JOUR D'APRES / SIKU YA BAADAYE (INDEPENDANCE CHA-CHA) from BALOJI on Vimeo.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten