Startpagina1 111111111111 Zaalconcerten 111111111 Zomerfestivals 11111111111 Luistertips 11111111111 Concertagenda 1111 11111111111 E-mailvrijdag 25 juni 2010

Ti Coca & Wanga Nègès @ De Roma (Antwerpen)

Op donderdagavond 24 juni trokken we naar De Roma in Borgerhout voor het concert van de Haitiaanse groep Ti Coca & Wanga Nègès. Het schitterende zomerweer (en de voetbalkoorts?) resulteerden in een heel magere opkomst. De muziek van Ti Coca is nochtans uiterst geschikt voor consumptie op een broeierige zomeravond. Het schijnt dat de 63-jarige zanger David Mettelus de bijnaam ‘Ti-Coca’ ooit kreeg vanwege zijn kleine postuur, dat wat weg heeft van een colaflesje. Aan podiumuitstraling ontbreekt het hem zeker niet. Met zijn doorleefde, raspende stem zingt hij al meer dan 35 jaar mereng en konpa, troubadourliederen in ritmes die sterk lijken op die van merengue uit buurland de Dominikaanse Republiek en Kompas, de modernere dansmuziek uit Haiti. Dit is vrolijke door accordeon aangedreven feestmuziek, verder gekruid met een speelse banjo, contrabas, conga en percussie. De teksten zijn in het Haitiaans Creools (Kreyòl of Patua genoemd).

We genoten van een pretentieloos optreden, doorspekt met humor. Ti Coca is namelijk ook specialist in het nabootsen van allerlei dierengeluiden. Hoogtepunten waren 'An tan mango','A lanve','Sonson' en vooral 'Gran chimen (colibri)', allemaal terug te vinden op de cd Haiti Colibri (2007). Er is ook een oudere cd beschikbaar, uitgegeven bij World Network. Op dat album uit 1999 horen we naast 'Ti Coca' ook de in 1994 overleden zangeres/actrice Toto Bissainte. Alles bij elkaar was dit een heel plezant concert, maar niet super omdat het na een tijd wat eentonig werd en vooral omdat we de ambiance misten, waar deze muziek het toch vooral van moet hebben. Hieronder schotelen we je twee filmpjes voor. Het tweede fragment komt uit de Franse film ‘Vers le sud’, waarin drie Westerse vrouwen van rond de vijftig (o.a. Charlotte Rampling) hun seksuele behoeftes komen bevredigen op het zonnige Haïti van eind jaren zeventig.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten