Startpagina1 111111111111 Zaalconcerten 111111111 Zomerfestivals 11111111111 Luistertips 11111111111 Concertagenda 1111 11111111111 E-mailmaandag 23 augustus 2010

‘Dununya’ van Famoro Dioubaté’s Kakande

Famoro Dioubaté  is een griot uit Guinée-Conakry, die vooral uitblinkt op de balafon. Momenteel woont hij in New York, waar hij in 2008 het album Dununya opnam met zijn groep Kakande. Jammer dat de muziek van Afrikaanse muzikanten die vanuit de States opereren zo weinig doordringt tot bij ons, want Dununya is een heerlijke plaat. De balafon van Famoro Dioubaté staat centraal, aangevuld door een schitterende Mamady Kouyaté op gitaar en enkele Westerse muzikanten op cello, fluit en saxofoon. Een goed geoliede ritmesectie maakt de sound compleet. Famoro Dioubaté neemt zelf het leeuwendeel van de vocalen voor zijn rekening. Maar het is Missia Saran Dioubaté die met haar krachtige stem voor vuurwerk zorgt op tracks zoals 'Nina Kaba', 'Bouba Sylla' en het rustige 'Souaresi', dat eindigt in een verrassend knappe gitaarsolo. Andere hoogtepunten zijn 'Mali Sadjo', de titeltrack 'Dununya’ (voorzien van een bijzonder fraai arrangement!) en het vlot wegswingende ‘Paya Paya’. Gebaseerd op traditionele melodieën, heel herkenbaar en typisch, maar toch net een beetje anders dan we gewend zijn bij deze muziek in Mande stijl. Op de cd wordt in drie verschillende talen gezongen: Malinké, Susu en Jakanke. De eigen composities zoals de ferme opener 'Kakande' en het grappige 'So Si Sa' moeten trouwens niet onderdoen.

'Dununya' is een heel verfrissend album dat geen seconde verveelt. Het zijn allemaal sterke melodieën en de arrangementen klinken vernieuwend, maar tegelijk heel vanzelfsprekend en ongekunsteld. De cd is verkrijgbaar (ook als download) via cdbaby, waar je ook kleine stukjes kan beluisteren.

Gitarist Mamady Kouyaté richtte zelf de Mandingo Ambassadors op, een groep die al enkele jaren wekelijks op woensdag de New Yorkse club Barbès onveilig maakt met de retro sound van het Guinée uit de gloriedagen van Bembeya Jazz en consoorten. Ook hun live-album Radio NYC is een aanrader.

Hier kan je een aantal filmpjes bekijken van Kakande (niet van de beste kwaliteit!)2 opmerkingen:

  1. bedankt voor de tip! het album kun je blijkbaar gratis downloaden op cdbaby.com

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Curieus, enkele dagen geleden was de download nog niet gratis, ikzelf heb de fysieke cd gekocht. Ik zou hem maar snel downloaden, misschien is het een vergissing op de website...

    BeantwoordenVerwijderen