Startpagina1 111111111111 Zaalconcerten 111111111 Zomerfestivals 11111111111 Luistertips 11111111111 Concertagenda 1111 11111111111 E-maildinsdag 26 oktober 2010

3Ma @ Cultuurcentrum Leopoldsburg

In 2008 verscheen bij het Belgische label Contre jour  het album 3Ma.

3Ma staat voor drie Afrikaanse muzikanten, namelijk Rajéry uit Madagascar, Ballaké Sissoko uit Mali en Driss El Maloumi uit Marokko. Drie muzikanten met een totaal verschillende achtergrond, die met elkaar gemeen hebben dat ze een snaarinstrument bespelen en daarin uitblinken.

Rajéry bespeelt de Valiha, een heel herkenbaar instrument voor wie wel eens naar muziek uit Madagascar luistert. Met zijn eigen groep zag ik deze sympathieke muzikant enkele jaren geleden bezig op het Afrikafestival in Hertme. Een muzikale revelatie! Ballaké Sissoko is virtuoos op de kora, dat hemelse West-Afrikaanse snaarinstrument. Driss El Maloumi tovert het Midden-Oosten uit zijn Oud, nog zo een magisch instrument. Op het album horen we deze drie muzikanten samen aan het werk en ik moet zeggen dat ik het resultaat persoonlijk maar gedeeltelijk geslaagd vind. Bij een aantal tracks komt de fusie van drie werelden namelijk wat geforceerd over.

Op zondag 24 oktober trad het trio op in het CC Leopoldsburg. Er werd sterk geopend met ‘anfass’, het beste nummer uit de cd. Dit was voor mij ook meteen het hoogtepunt van het concert. 'Anfass' is namelijk één van de weinige nummers waarin de drie muzikanten echt op een organische manier samen spelen met een betoverend resultaat. Ook tijdens 'Véro' waren de muzikanten samen goed op dreef. De cd werd voor de rest fijntjes afgewerkt. Het was duidelijk merkbaar dat Driss het geheel dirigeerde met zijn oud, die naar mijn smaak wat te vaak op de voorgrond trad. Niet dat ik dit instrument minder graag hoor - integendeel – maar de experimentjes waren er iets te veel ‘over’ voor mij. Teveel een demonstratie in de zin van ‘kijk eens wat ik kan’. Ook het ingestudeerde muzikale grapje over de Afrikaanse politiek kwam wat flauwtjes over. Mooi waren de momenten waarop de valiha en  de kora ('kadiatou') mochten soleren. Beide stukken waren subtiel en breekbaar. Kortom, heel mooi.

Vermits alles draait om de drie instrumenten en hun samenhang werd er slechts sporadisch wat gezongen. Maar goed ook, want enkel Rajery komt als zanger goed uit de verf. Toch was het tijdens het laatste deel van het optreden nog even genieten van ‘Awal’, een nummer waarin ieder om beurt op zijn heel eigen manier de hoofdrol speelt, inclusief zangpartij. Het nummer eindigt in een apotheose waarin alles samenkomt. Gewaagd, maar het resultaat mocht er wezen. Als bis werd het knappe ‘anfass’ nog eens overgedaan.
Samenvattend: 3Ma zorgde voor een verdienstelijk concert van drie schitterende muzikanten, maar een topper was het niet.
Hier  kan je de cd integraal beluisteren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten