Startpagina1 111111111111 Zaalconcerten 111111111 Zomerfestivals 11111111111 Luistertips 11111111111 Concertagenda 1111 11111111111 E-mailzondag 28 november 2010

Frank London's Zmiros Trio @ Zuiderpershuis (Antwerpen)


In het kader van het jaarlijks Internationaal Joods Muziekfestival was Frank London op zaterdag 27 november te gast in het Zuiderpershuis om zijn nieuwste project voor te stellen. Frank London verdiende zijn sporen met de wereldberoemde Klezmatics en de Klezmer Brass All-Stars. Naast Klezmer exploreerde Frank London ook o.a. Joodse jazz, cantoriale en mystieke muziek en verleende hij zijn medewerking aan cd’s van artiesten zoals John Zorn, John Cale en Itzhak Perlman.

Frank London's Zmiros Trio bestaat naast Frank London (trompet en harmonium ) uit Judith Berkson (zang en harmonium) en Deep Singh (tabla). Zmiros (Zemirot) verwijst naar Joodse religieuze muziek of Sabbatliederen. Tijdens het concert maakten we dadelijk kennis met het Hebreeuwse alfabet. ‘Alef Bays’, dat later nog een tweede keer passeerde, is een kinderdeuntje uit de Joods Iraakse traditie. Een speelse manier om jonge kinderen het alfabet bij te brengen. De setlist was verder voor het grootste deel religieus geïnspireerd. Meestal werd geopteerd voor een medleyformule, waarbij Cantoriale liederen uit de Chassidische traditie naadloos overvloeiden in feestelijke Sabbatliederen of mystieke melodieën. Ook nieuwe composities van Judith Berkson zoals ‘Ahovas Oylem’ passeerden de revue. Deze jonge artieste was voor mij de revelatie van dit concert. Judith Berkson beschikt over een zeer wendbare alt die zij niet alleen benut als Cantor voor een Hebreeuwse congregatie in New York, maar zij is ook vertrouwd met jazz, avant-garde en klassieke liedkunst. In de set zat bijvoorbeeld een eigenzinnige versie van Der Leiermann uit Die Winterreise van Franz Schubert. De algemene teneur van het concert was ernstig en spiritueel, maar tegelijk ook speels en avontuurlijk. Dat kan moeilijk anders met een duivel-doet-al als Frank London. Deep Singh was op geen enkel moment opdringerig met zijn tabla, maar maakte het mystieke sfeertje op een subtiele manier compleet. De tabla past trouwens wondermooi samen met het harmonium, een combinatie die we ook regelmatig terughoren in Soefi trancemuziek uit India en Pakistan.

Van Frank London’s Zmiros Trio bestaat nog geen cd-opname. In de discografie van Frank London zitten wel enkele aanraders die mooi aansluiten bij het gespeelde repertoire. Hierbij een overzicht.

Invocations (cantoriale muziek)
Hazonos (cantoriale muziek). Op dit album vinden we een versie terug van ‘Moron D’vishmayo’, een nummer dat ook passeerde tijdens het concert
Nigunim  (mystieke liederen) en The Zmiros Project(Sabbatliederen), twee albums i.s.m. Lorin Sklamberg, zanger en medeoprichter van de Klezmatics
Tsuker-zis (liederen opgedragen aan Joodse feesten) met o.a. Deep Singh en Lorin Sklamberg

Kennismaken met de persoonlijke muziek van Deep Singh kan je via zijn myspace. Ook Judith Berkson heeft een eigen myspace.

Hieronder twee fragmenten uit het concert dat Frank London’s Zmiros trio op 26 november gaf in Utrecht, plus een filmpje waarin je Judith Berkson solo aan het werk kan zien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten