Startpagina1 111111111111 Zaalconcerten 111111111 Zomerfestivals 11111111111 Luistertips 11111111111 Concertagenda 1111 11111111111 E-mailmaandag 6 december 2010

Huong Thanh Trio @ Molière (Elsene)


De Vietnamese zangeres Huong Thanh is afkomstig uit Saigon (Ho Chi Minh city). Net als haar vader is zij gespecialiseerd in Cai Luong. Deze theatervorm wordt ook Vietnamese opera genoemd, naar analogie met de Chinese opera. Het is een combinatie van zang, dans en theater, waarin niet alleen klassieke hofmuziek maar ook elementen uit de Vietnamese volksmuziek geïntegreerd worden. Traditionele Vietnamese zang klinkt niet gemakkelijk voor Westerse oren. In de muzikale versieringen, expressie en timbre zitten heel subtiele nuances, waarbij de tekst heel belangrijk is. Het is namelijk de poëzie van de tekst die de melodie in zich draagt en de zangeres moet er alle emoties inleggen. Dit is omdat de Vietnamese taal uit 6 tonen bestaat, waardoor dezelfde lettergreep een volledig andere betekenis krijgt naargelang de toonhoogte.

Huong Thanh woont al geruime tijd in Parijs. Samen met haar echtgenoot, de jazzmuzikant Nguyên Lê, bracht zij de laatste jaren enkele fusiealbums uit. Hoge ogen gooide het duo met Fragile Beauty (2007), een pareltje van een cd, waarmee zij een jaar later op het festival Esperanzah (Floreffe) stonden. Het was een memorabel concert. Ondertussen keerde Huong Thanh terug naar haar roots met het meesterlijke album Cai Luong music (2008). Op die cd staan ook een aantal volksliedjes uit de drie regio’s van Vietnam: Noord, Centraal en Zuid.

Deze volksliedjes vormden de hoofdmoot van het mooie maar iets te korte concert dat het Huong Thanh Trio op vrijdag 3 december verzorgde in Zaal Molière. Het trio bestaat naast Huong Thanh (zang) uit Hong Nguyen (Sen luit, citer, percussie, zang) en Daniel Nguyen (Moon luit, vedel, monochord en zang). Alleen al het zien en horen bespelen van al die speciale traditionele instrumenten door twee schitterende muzikanten was op zich de moeite waard. Voor de pauze hoorden we uit iedere regio één volksliedje, een instrumentaal nummer en een uitbundig meezingbaar werkmansliedje. Na de pauze werd het een stuk interessanter en gevarieerder, met als hoogtepunten een knap stuk Cai Luong, een gebed uit de pagode en twee feestelijke bruiloftsliedjes. 'Trong com' of 'de rijst drum' is een liedje uit Noord-Vietnam. Tijdens dit nummer zocht de stem van Huong Thanh de wat hogere regionen op. Een echte nachtegaal! 'Ly Ngua O' of 'het zwarte paard' is een bruilofstliedje uit Zuid-Vietnam.

Een cd-overzicht vind je hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten