Startpagina1 111111111111 Zaalconcerten 111111111 Zomerfestivals 11111111111 Luistertips 11111111111 Concertagenda 1111 11111111111 E-mailmaandag 8 november 2010

Gülistan Perwer @ Molière (Elsene)


De zangeres Gülistan Perwer is afkomstig van Riha (Urfa), gelegen in het Turkse deel van Koerdistan. Net als de rest van Koerdistan kende Riha tot voor kort een totaalverbod op alles wat Koerdisch was. Op vrijdag 5 november trad deze artieste op in zaal Molière (Elsene). Het concert werd georganiseerd door Muziekpublique.  In de aankondiging lezen we dat de Koerdische muziek en zang heeft kunnen overleven dankzij de mondelinge overlevering van volksliederen en dansen. De Koerdische vrouw heeft op dat vlak een belangrijke rol gespeeld. Gülistan Perwer begon al op heel jonge leeftijd muziek te maken, maar haar carrière kwam in een stroomversnelling toen ze trouwde met Sivan Perwer, de beroemdste en populairste Koerdische artiest.

Noem het gerust een krachtig statement dat Gülistan ondersteund werd door een volledig vrouwelijke bezetting: Sevcan Ezgi (saz), Burcu Yankin (percussie) en Nure Dilovan (viool). Samen lieten ze ons kennis maken met Koerdische volksliedjes uit verschillende regio’s. Weemoedige liefdesliedjes werden afgewisseld met feestelijke deuntjes, maar altijd bleef de krachtige percussie op de voorgrond. Het sterkste punt van het concert was voor mij de meeslepende stem van Gülistan. Muzikaal klonk het meestal wat te braafjes en afstandelijk naar mijn smaak. Pas heel op het eind kwam er een beetje power in, toen Gülistan uitpakte met Nazé  en Canê Canê, twee grote hits van haar echtgenoot, Sivan Perwer.  Een interessant maar kwalitatief middelmatig concert!

1 opmerking:

  1. Dag Karla,

    Ik kan me helemaal in je beschrijving vinden. Vooral ritmisch zat het niet echt snor.

    Peter

    BeantwoordenVerwijderen