Startpagina1 111111111111 Zaalconcerten 111111111 Zomerfestivals 11111111111 Luistertips 11111111111 Concertagenda 1111 11111111111 E-mailwoensdag 10 november 2010

‘Hakili’ van Mamady Keïta & Sewa Kan


Mamady Keïta is een befaamde djembespeler uit Guinée-Conakry. Vorig jaar ondernam hij een ambitieuze Europese tour om te vieren dat hij er al een carrière van 50 jaar heeft opzitten. Tijdens die concerten werd de live cd + dvd Hakili opgenomen en die ligt sinds enkele weken in de winkel. Eerlijkheidshalve moet ik toegeven dat ik nooit een echte liefhebber van Afrikaanse percussie geweest ben, tenzij ze als ondersteuning gebruikt wordt bij de muziek. Ik gruw een beetje van die typische folkloregroepjes die zich om het Westers publiek ter wille te zijn in traditionele klederdracht hullen om vervolgens even wild op wat trommels te kloppen en de daarbij horende dansjes op te voeren. Het cliché van de ‘primitieve’ Afrikaan wordt daarmee volgens mij voor een stuk in stand gehouden. Mamady Keita paste voor mij tot nu toe een beetje in dat straatje. Onterecht, want de man kijkt duidelijk verder. Met zijn groep Sewa Kan smokkelt hij naast de obligate, wervelende percussie ook andere instrumenten binnen in zijn muziek. Niet alleen de traditionele kora en balafon, maar ook fluit en saxofoon. De sound wordt hierdoor een stuk melodieuzer en dus gevarieerder. Het nieuwe album start sterk met het titelnummer ‘Hakili’, gevolgd door het nog geslaagdere ‘Saran Kenyi’. Hier wordt verrassend stevig gemusiceerd en gezongen in de sprankelende stijl zoals we die kennen van andere topartiesten uit Guinée. Op een aantal andere nummers fungeren het extra instrumentarium en de zang eerder als ondersteuning voor de percussie, die naar mijn smaak bij momenten te fel naar de voorgrond gemixt werd. Een buitenbeentje is ‘Sundjata Fasa’, een hommage aan Sundiata Keita, de oprichter van het groot Mande-rijk. Dit is onmiskenbaar een nummer in Mande, Griot stijl. De hoofdrol is weggelegd voor de krachtige zang, kora en balafon en de percussie dient subtiel als ondersteuning. Zo hoor ik het persoonlijk liever.

Hoewel deze muziek dus niet 100 % mijn ding is, blijft Mamady Keita ongetwijfeld een topper binnen het wereldje van djembe-spelers. Hij heeft uitstraling, omringt zich met topmuzikanten en zorgt tijdens zijn optredens steevast voor een feestelijke, professionele act, getuige de bijhorende DVD. Een 'must see' voor de liefhebber!

Op dit moment toeren Mamady Keita & Sewa Kan door België.

19 november in het Palais des Beaux-Arts de Charleroi
20 november in het Cultureel Centrum Leopoldsburg
24 én 25 november in de Molière (Brussel)
26 november in het Cultureel Centrum Belgica (Dendermonde)
5 december in het Cultureel Centrum Doornik

Hierbij een voorsmaakje!Beluister Hakili integraal via  Deezer  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten