Startpagina1 111111111111 Zaalconcerten 111111111 Zomerfestivals 11111111111 Luistertips 11111111111 Concertagenda 1111 11111111111 E-mailvrijdag 12 november 2010

Inês Graça @ Art Base (Brussel)

Aan goede fadozangeressen is er in Portugal momenteel duidelijk geen tekort, maar slechts weinig jonge artiesten interpreteren de Fado nog op de traditionele manier. Vorig jaar maakten we kennis met de prachtige stemmen van Debora Rodrigues (Art Base) en Micuela Vaz (CC Leopoldsburg). Gisteren was het de beurt aan Inês Graça. Deze veelbelovende zangeres verdiende haar sporen met de in Portugal heel populaire groep Al Mouraria, getuige de vele optredens voor TV en Radio.

De passage van Inês Graça in Art Base  op 11 november werd pas enkele dagen geleden bekendgemaakt. Een last-minute concert dus! De zangeres liet zich tijdens dit optreden begeleiden door José Pinto (Portugese gitaar) en Joaquim Caniço (viola de Fado). Dit zijn allebei door de wol geverfde muzikanten. José Pinto begeleidde bekende fadosterren zoals Cidalia Moreira en hij speelde lange tijd met Fernando Mauricio, de ‘King of Fado’.

Voor de pauze waren de muzikanten nog wat op zoek naar de juiste invalshoek, bij momenten leken ze een beetje gedesoriënteerd. Tijdens het tweede deel besloot het trio verder te doen zonder versterking. Een uitstekende keuze, alles klonk vanaf dan perfect!

Bij een traditionele fadista is het repertoire van fado icoon Amalia Rodrigues vanzelfsprekend nooit ver weg.
We herkenden 'Gaivota', 'Havemos de ir a Viana', 'Foi Deus', 'Barco Negro', 'Uma Casa Portuguesa' en een door Ines subliem gezongen 'Nem as paredes'. Maar ook modernere stijlen kwamen aan bod, bijvoorbeeld in ‘Os Búzios’, een Fado Cançao van Jorge Fernando, bekend in de versie van Ana Moura. In de teksten van ‘Bia da Mouraria’ en ‘Namorico da Rita’ is de hoofdrol weggelegd voor Chico, een jonge verleider die het nodige leed veroorzaakt. ‘Carmencita’ gaat over een zigeunermeisje en ‘Rosa ao peito’ over een witte roos. In de bisronde genoten we van de speelse versie van ‘Maria Lisboa’, nog een klassieker van Amalia.

Besluit: een onderhoudend concert en tegelijk een aangename kennismaking met Inês Graça, een jonge fadista waarvan we zeker nog meer zullen horen! 

Beluister Inês met haar groep Al Mouraria via myspace. Hun discografie vind je hier. Bekijk Inês Graça met haar vertolkingen van ‘Carmensita’ en ‘Foi Deus’ op youtube.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten