Startpagina1 111111111111 Zaalconcerten 111111111 Zomerfestivals 11111111111 Luistertips 11111111111 Concertagenda 1111 11111111111 E-mailzondag 12 december 2010

Issa Sow @ Cultuurcentrum Leopoldsburg


Issa Mbaye Diary Sow is afkomstig van Talbakhlé (Noord-Senegal),  maar sinds een tiental jaren woont hij in Brussel. Hij is een grootmeester op de Nianiooru, ook riti genoemd. Dat is een éénsnarige viool, een traditioneel West-Afrikaans instrument van de Peulbevolking (ook Pular of Fulani genoemd). Met zijn melancholisch instrument zagen we hem enkele keren als gast tijdens concerten van Malick Pathé Sow, waarvan dat in Hoei (2009) mij het best bijgebleven is (zie verslag). Issa Sow wordt beschouwd als één van de belangrijkste traditionele peulmuzikanten van Senegal en Mauretanië. Hij was niet alleen jarenlang actief bij het Nationaal Orkest van Senegal, maar werkte ook samen met de supersterren Baaba Maal en Youssou n'Dour. Toch moest Issa wachten tot 2009 voor zijn eerste eigen cd. Doumale werd uitgegeven door het Belgische label Homerecords. Issa Sow vond in België een zielsverwant in de violist Wouter Vandenabeele, o.a. bekend van Ambrozijn en Olla Vogala. Deze Wouter Vandenabeele is verantwoordelijk voor de knappe arrangementen op het album, waarop Issa’s traditionele klassieke Peulmuziek centaal staat. Samen met collega Tom Theuns (gitaar) haalde hij er een 10-koppig strijkorkest bij. Het authentieke geluid van Issa’s nianiooru komt in die setting nog beter tot zijn recht. Het album wordt verder gekruid met opmerkelijke bijdragen van Malick Pathé Sow (hoddu en zang), Bao Cissoko (kora) en een waslijst aan gastvocalisten, waaronder Omar Ka. Het resultaat is een cd vol prachtige, bezwerende en repetitieve muziek die een oeroude traditie vertegenwoordigt.

Op zaterdag 11 december trad Issa Sow op in het Cultuurcentrum Leopoldsburg. Op enkele gastzangers na was de hele ‘cast’ van de cd van de partij. Malick Pathé Sow, Bao Cissoko, Omar Ka en percussionist Serigne M. Gueye waren in topvorm. Naast nummers uit de cd zoals 'Daaniyanke' en 'Njahden' was er tijdens dit optreden ook ruimte voor experiment. De kruisbestuiving met de klassieke strijkers kwam nog beter tot zijn recht dan op de cd, Tom Theuns mocht enkele keren op de voorgrond treden (o.a. met the cuckoo uit zijn solo-album Songs from the river). Verrassend waren twee korte vocale bijdragen van de op het allerlaatste moment toegevoegde gastzanger Moussa Niang (alias Moussa Diabate) één van de leadzangers van het Symmetric Orchestra van Toumani Diabaté. Wat een stem!

Dit was in het geheel beschouwd een concert voor fijnproevers zonder één minpuntje, weeral een topper in een verder rijkelijk gevuld 2010! Een top 10 samenstellen zal nog voor de nodige hoofdbrekens zorgen.

Beluister 'Doumale: la musique d'Issa Sow' hier integraal.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten