Startpagina1 111111111111 Zaalconcerten 111111111 Zomerfestivals 11111111111 Luistertips 11111111111 Concertagenda 1111 11111111111 E-mail



zaterdag 19 maart 2011

Shoghaken Ensemble @ Zuiderpershuis (Antwerpen)


De Duduk van Djivan Gasparyan en de avant-garde folk van Arto Tuncboyacyan en zijn Armenian Navy Band. Tot zover de muziek uit Armenië die tot nu toe in onze contreien te horen was. We vergeten nog even Tatiana Bostan, zangeres bij Knar, een ensemble uit Turkije dat Armeense volksmuziek speelt. Zij was ooit te gast in het Zuiderpershuis, samen met twee andere zangeressen uit Turkije. En dan is er nog de super authentieke cd van Samvel & Jiora, in de huiskamer opgenomen volksliedjes, vol weemoed.

Armenië wordt beschouwd als één van de oudste landen ter wereld, met een grondgebied dat ooit tien keer groter was dan vandaag. Overheersingen en oorlogen lieten hun sporen na in de muziek. Daarin treffen we o.a. invloeden aan uit Turkije, Rusland, Perzië en Azerbeidjan. De vele ellende (genocide, aardbevingen, gesloten grenzen, armoede) horen we in de muziek, waarin melancholie nooit ver weg is, met de duduk als het instrument dat er als geen ander in slaagt al dit menselijk leed te verklanken.

Het Shoghaken Ensemble legt zich al een vijftiental jaren toe op de verschillende traditionele muziekvormen uit Armenië, met specifieke instrumenten en typische vocale stijlen. Zij maakten o.a. muziek voor de soundtrack van Ararat (2002), een film van Atom Egoyan over de Armeense Genocide.

Op vrijdag 18 maart was deze groep in afgeslankte bezetting te gast in het Zuiderpershuis.

Gevorg Dabaghyan (duduk en zurna)
Hasmik Harutyunyan (zang en ud)
Vardan Baghdasaryan (kamancha en dhol)
Aleksan Harutyunyan (zang en daf)
Grigor Takushian (dham duduk 'drone’)

De muzikanten die de andere instrumenten bespelen op de cd’s zoals kanun en shvi ontbraken. Het werd toch een gevarieerd concert met liefdesliedjes en wiegeliedjes vol heimwee naar betere tijden (een heel specifiek Armeens genre!), beklijvende duduk solo’s en verschillende dansen. De vlottere nummers deden vaag denken aan Koerdische muziek. Er zat ook een stuk bij van Sayat Nova, een bekende Armeense dichter/muzikant uit de achttiende eeuw. Een hoogtepunt van een aangenaam, maar soms iets te academisch optreden!

Bio van het Shoghaken ensemble met geluidsfragmenten en een overzicht van hun cd's
Bio van zangeres Hasmik Harutyunyan





Geen opmerkingen:

Een reactie posten