Startpagina1 111111111111 Zaalconcerten 111111111 Zomerfestivals 11111111111 Luistertips 11111111111 Concertagenda 1111 11111111111 E-mailzaterdag 11 juni 2011

Anibal Velasquez @ Zuiderpershuis (Antwerpen)Met een neus voor kwaliteit laten platenlabels zoals Soundway (UK) en Analog Africa (Duitsland) ons de laatste jaren bijna vergeten klassiekers uit het vinyltijdperk (her)ontdekken. Zoals de naam al doet vermoeden spitst Analog Africa zich voornamelijk toe op muzikale schatten uit Afrika, met naast fantastische funky Afrobeat & Higlife compilaties uit Nigeria en Ghana ook verrassend werk uit Zimbabwe, Benin en Angola. De oogst lijkt wel onuitputtelijk. Nog spannender is dat ze erin slagen een aantal van die legendarische artiesten ook warm te maken voor optredens in Europa. Zo beleeft het Orchestre Poly-rythmo de Cotonou (Benin) bijvoorbeeld op dit moment een geslaagde comeback.

Midden vorig jaar verscheen de lp/cd Mambo Loco van Anibal Velasquez, een accordeonlegende uit Colombia. Met dit album steken ze bij Analog Africa voor het eerst de grote plas over. Een heerlijke schijf, alleen veel te kort!

De thuisstad van Anibal Velasquez is de stad Barranquilla aan de Caribische kust van Colombia, een muzikale en culturele smeltkroes waar traditionele Colombiaanse muziekgenres zich vermengen met andere (Afro)-Caribische stijlen. Anibal belichaamt perfect deze rijke muzikale traditie. Hij laat zich inspireren door traditionele Cubaanse guaracha en rumba maar kruidt die stijlen nadrukkelijk met Afro-Colombiaanse percussie (caja). Dit resulteert in een hoogstpersoonlijke stijl, ook ‘guaracha de Anibal Velasquez’ genoemd. Die snelle en levendige vallenato variant maakte hem razend populair in Colombia, waar hij een 300-tal elpees opnam.

Gisteren was de ondertussen al 75-jarige Anibal Velasquez te gast in het Zuiderpershuis en we hebben ervan genoten! De set bestond zoals verwacht uit een opeenvolging van snelle, swingende nummers maar werd op geen enkel moment eentonig, dankzij de enorme variatie in stijlen zoals cumbia, vallenato, merengue en nog zoveel meer. We noteerden enkele stukken uit Mambo Loco, zoals ‘carruselas’ en het het titelnummer (met lekkere kreetjes) en herkenden ook ‘el viento' (bekend van Manu Chao). Maar het is vooral de frisse totaalsound die het allemaal zo aantrekkelijk maakt, met een natuurlijke schwung die vandaag een zeldzaamheid is op concertpodia. Bij momenten leek het een reis in de tijd, terug naar de gloriedagen van het befaamde Colombiaanse label Discos Fuentes. De tienkoppige band 'los Locos del Swing' bleef het hele concert flink op dreef. Hun strakke, tropische groove deed het vingervlugge accordeonspel van Anibal Velasquez, die niet voor niets ‘El Mago’ genoemd wordt, perfect tot zijn recht komen. Tijdens het tweede deel maakten ze enkele knappe instrumentale uitstapjes richting Rumba Congolaise & Afrobeat. De verzoekjes op het eind (vb. ‘Asa Tiempo’) leken het optreden een beetje de melige kant op te sturen, maar geen nood, wat we hier voorgeschoteld kregen zou je hoempapa kunnen noemen, maar dan wel met weerhaakjes.

Voor ons was dit concert kortom de perfecte afsluiter van alweer een topseizoen in het Zuiderpershuis.

Spijt dat je dit gemist hebt? Op zaterdag 25 juni krijg je een nieuwe kans om deze fantastische groep in België aan het werk te zien, want dan passeren 'Anibal Velasquez y los locos del swing' op Afro-Latino (Bree).

Analog Africa op myspace

1 opmerking: