Startpagina1 111111111111 Zaalconcerten 111111111 Zomerfestivals 11111111111 Luistertips 11111111111 Concertagenda 1111 11111111111 E-mailvrijdag 3 juni 2011

‘Pelao’ van La Chiva Gantiva

La Chiva Gantiva is een zevenkoppig Belgisch-Colombiaans ensemble. Al sinds 2005 schuimen ze de bekende zomerfestivals af zoals EsperanzahCouleur Café en Sfinks Mundial. Tot nu toe zag ik de groep nog niet live aan het werk, maar zelf omschrijven ze hun muziek als een mengeling van Afro-Colombiaanse ritmes met invloeden van latin, afrobeat, funk en rock. Hebben we hier te maken met een Belgische concurrent voor de waarlijk fantastische Amerikaanse band Grupo Fantasma?

Een eerste cd rolde net van de persen. Op ‘Pelao’ krijgen we zoals verwacht een mix van genres voorgeschoteld. Er wordt rustig geopend met ‘Por eso canto’, waarin de blazers mooi in het gelid de strakke eighties funk van de gitaren volgen. Aangenaam maar iets te lang uitgesponnen. ‘La Chiva’ heeft meer troeven, hier reizen we echt naar Colombia met vooral de blazers en ritmesectie die er voluit voor gaan. Dit is trouwens het enige nummer waarin effectief gezongen wordt. Aanstekelijk en opwindend van begin tot eind, met boeiende ritmesprongen. Smaakt naar meer, maar we blijven op onze honger zitten! ‘Cosmeticos’ start verrassend met een eighties new wave beat, gevolgd door tropische blazers en frisse snelle rap. Alleen mondt dit nummer uit in schreeuwerigheid. Hoe verder het album vordert, hoe pijnlijker duidelijk wordt dat frontman Rafael Espinel vocaal te kort schiet. Vanaf  ‘Pa ke Gozen’, nochtans een lekker swingende song met jazzy blazers, begint zijn hyperkinetische declameerstijl mij zelfs behoorlijk op de zenuwen te werken. Live kan een nerveuze animator de boel wat opzwepen, maar op plaat werkt dit vooral vermoeiend, zelfs afstompend. Jammer, want de muzikanten leveren op de hele cd prima werk af. De kale eighties funk zoals we die vroeger regelmatig tegenkwamen bij Belgische groepjes zoals Allez Allez beheerst ook ‘Chofer’ , ‘Apretao’ en titelnummer ‘Pelao’. Die nummers klinken een beetje inwisselbaar, hoewel de blazers ‘Apretao’ op het eind toch voorzien van een spannende toets. In het feestelijke ‘Llora’ komt de Colombiaanse roots manifest bovendrijven. Er zit een schitterende zangpartij in verwerkt, alleen moet je hem tijdens het beluisteren zelf neuriën.

La Chiva Gantiva draagt een hoop engagement en enthousiasme uit en ik twijfel er niet aan dat zij tijdens de zomerfestivals de boel even flink zullen opwarmen. Op cd overtuigen ze mij (nog) niet. De recrutering van een goede zanger zou deze gezellige bende flink vooruit kunnen helpen.

La Chiva Gantiva website
La Chiva Gantiva myspace

Geen opmerkingen:

Een reactie posten