Startpagina1 111111111111 Zaalconcerten 111111111 Zomerfestivals 11111111111 Luistertips 11111111111 Concertagenda 1111 11111111111 E-mail



zondag 4 september 2011

Orchestre du Conservatoire de la Musique Andalouse de Tétouan met Merouan Hajji @ De Roma (Antwerpen)


Toen Tariq Ibn Ziyad in 711 aan zijn verovering van het Iberisch schiereiland begon, werd Andalusië de bakermat van een intellectuele, wetenschappelijke en literaire beweging waarvan de uitstraling tot vandaag verder reikt dan Spanje. Arabo-Andalusische muziek ontstond in het zuiden van Spanje, maar verhuisde na de verdrijving van de Arabieren uit ‘al-Andalus’ naar Noord-Afrika, waar het tot op vandaag een levende traditie is, die mondeling doorgegeven en aangeleerd wordt aan volgende generaties. De muziek is een combinatie van artistieke elementen van Arabieren, Berbers, Goten, Sefardische Joden en anderen. In de melodieën overheersen de oriëntaalse modi en de monodie, waarbij de geïmproviseerde fragmenten sterk tot uiting komen.Het Orchestre Andalous de Tetouan (Marokko) werd in 1944 opgericht en is al toe aan de derde generatie muzikanten die de muziek van hun voorouders levendig houden.Onder leiding van Mehdi Chaachoo (ud) brengen ze ‘Al-Ala’, de Marokkaanse variant van de Andalussyat, in de vorm van instrumentale ouvertures en gezongen gedichten.

Op vrijdag 2 september trad het tienkoppige orkest op in De Roma (i.s.m. Moussem). Het instrumentarium bestond naast ud uit qanun, rebab, tar, darbouka en een strijkkwintet. Hiermee werd een rijk muzikaal palet neergezet. Ze speelden in totaal een zestal lange stukken die langzaam naar een versnelde climax leiden. Het spel was virtuoos, maar het is Marouane Hajji die dit concert voor mij onvergetelijk maakt. Deze 24-jarige sufi zanger uit Fez beschikt over een prachtstem en dito podiumuitstraling! Een ongelooflijk talent waarvan we ongetwijfeld meer gaan horen. Op youtube kan je hem in elk geval al bewonderen in tientallen filmpjes.Alles bij elkaar is dit verfijnde muziek om in alle rust van te genieten. Daarom was het doorlopend lawaai in de zaal bij momenten wel een flinke stoorzender.

Hieronder tonen we je eerst een filmpje van het Orchestre Andalous de Tetouan, vervolgens zie je Marouane Hajji samen met het Orchestre Otmani of Fes (een ander Arabo-Andalusisch orkest) en in het derde filmpje vind ik hem zonder meer subliem!







Meer info over het Orchestre Andalous de Tetouan
Meer info over Marouane Hajji (inclusief een aantal filmpjes)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten