Startpagina1 111111111111 Zaalconcerten 111111111 Zomerfestivals 11111111111 Luistertips 11111111111 Concertagenda 1111 11111111111 E-mailvrijdag 21 oktober 2011

'Klezmamo' van Klezmamo


‘Klez’ (Klezmer), ‘Ma’ (Marielle) en ‘Mo’ (Monique)

Klezmamo is een jonge Belgische groep. Marielle Vancamp (viool, zang) en Monique Gelders (zang, accordeon) beginnen tijdens een feestje van theatergezelschap Les Baladins du Miroir samen een beetje te improviseren. Het klikt muzikaal en ze besluiten vanuit een gemeenschappelijke voorliefde voor Klezmer een nieuwe groep op te richten. René Stock (contrabas) en Julien Delbrouck (saxofoon, klarinet) worden erbij gehaald en Klezmamo is een feit! Na een aantal geslaagde concerten stelt de groep op 11 juni 2011 een eerste cd voor in Brussel (Muziekpublique). Daarbij kon ik spijtig genoeg niet aanwezig zijn. Ondertussen heb ik het betreffende album met veel plezier beluisterd.

Op deze (titelloze) cd krijgen we vanzelfsprekend een aantal Klezmerdeuntjes te horen, zoals opener ‘Kojak Cocek’, ‘Kolomishka’ en ‘Beim Rebben Tish’. Bij deze traditionele instrumentale nummers treden viool, accordeon en klarinet beurtelings op de voorgrond, maar ze zorgen vooral in hun samenspel voor een frisse sound. Dat geldt ook voor Kalarash van Klezmerpionier Naftule Brandwein.

Klezmamo beperkt zich niet tot één stijl. Met ‘Ajde Jano’ pakken ze bijvoorbeeld een bekend Servisch Balkanliedje aan dat regelmatig opduikt in het repertoire van Klezmerensembles. Hier kan je luisteren naar de versie van de Poolse groep Kroke, met ondersteuning van Nigel Kennedy en zangeres Natacha Atlas. De interpretatie van Klezmamo mag  meer dan geslaagd genoemd worden, Monique Gelders beschikt over een warme, doorleefde stem vol emotie waar een dergelijk liedje nood aan heeft. Op de cd staat één eigen compositie. ‘Le tango clandestin’ (Marielle Vancamp) vloeit mooi over in de Russische tango van ‘Eti tchornie glaza’, een compositie uit de jaren dertig van Oskar Strok, waarbij de zangpartij van Monique Gelders opnieuw de juiste, gevoelige snaar raakt. Hier horen we hoe Pjotr Leshchenko, de 'koning van de Russische tango', dit lied vol weemoed vertolkt. ‘Pe Loc’ en Buciumeana zijn twee korte Roemeense dansen van de Hongaarse componist Bela Bartok. De laatste leidt ons naar de vier livenummers waarmee de cd afsluit en die aantonen hoe Klezmamo de vlam in de pan krijgt met een traditionele Sirba, Yiddisher Charleston, de Jiddische evergreen Bei Mir Bist du Sheyn (heel bekend als populaire hit van The Andrew Sisters) en de oude Klezmerklassieker Ma Yofus.

Het mooiste bewaren we voor het laatst. Dat zijn drie liedjes uit de Joodse, Sefardische (ladino) traditie. 'Adio Querida' (hier gezongen door 'ladino'-diva Yasmin Levy) en Una Matica de Ruda worden allebei bloedmooi gezongen door Monique Gelders. In 'El Rey de Francia' (hier vertolkt door Françoise Atlan) zet Marielle Vancamp vocaal haar beste beentje voor.

‘Klezmamo’ is een uitgave in eigen beheer. Beluister enkele nummers via hun Myspace. Bekijk hieronder een live-impressie en een korte reportage die gemaakt werd door ACTU-TV naar aanleiding van de cd-voorstelling op 11 juni in Zaal Molière.

Klezmamo op Myspace
Marielle Vancamp op Myspace
Contact: klezmamo@gmail.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten