Startpagina1 111111111111 Zaalconcerten 111111111 Zomerfestivals 11111111111 Luistertips 11111111111 Concertagenda 1111 11111111111 E-mailvrijdag 11 november 2011

'Samas' van Trio TekkeAntonis Antoniou (tzouras, zang) en Lefteris Moumtzis (gitaar, zang) zijn twee muzikanten uit Cyprus. Vanuit hun fascinatie voor oude rebetiko beginnen ze een zestal jaren geleden vanuit Londen te experimenteren met nieuwe invalshoeken om deze muziek op een modernere manier te interpreteren. Samen met de Britse Chileen Colin Somervell (contrabas) vormen ze het Trio Tekke.

Op hun debuutalbum Ta Reggetika (2009) schotelen ze ons een collectie rebetiko klassiekers voor van Anestis Delias, Iovan Tsaous en vooral Markos Vamvakaris. Ze spelen deze nummers niet klakkeloos na maar voorzien ze van creatieve, frisse arrangementen. Zo wordt het ritme soms gewijzigd en zorgt vooral de contrabas regelmatig voor kleine jazzy improvisaties. Luister bijvoorbeeld naar Fragkosyriani (Vamvakaris), Soura ke mastoura (Delias),  Oli i reggetes (Vamvakaris) en Pente magkes ston Perea (Tsaous).  Enkele opvallend sterke nieuwe composities in rebetikostijl, zoals Otan milai to soma  (Mountzis), Dervisiko tsakali (Antoniou) en het met Spaanse accenten gekruide Granada (Antoniou) sluiten hier naadloos bij aan en vallen zeker niet uit de toon. De cd sluit af met Karagkouna, een traditioneel nummer waarin gastmuzikant Mike Fletcher (fluit) een opvallende bijdrage levert. Een knap debuut!

We keken vanzelfsprekend uit naar het tweede album. Op Samas (2011) toont het Trio Tekke dat ze tot nog veel meer in staat zijn. Om te beginnen presenteren ze ons deze keer bijna allemaal eigen composities. Daarvan is het uiterst aanstekelijke Batman's uniform (Antoniou) voor mij nu al een nieuwe rebetikoklassieker, net als het instrumentale Karagiozo (Antoniou) dat oorspronkelijk geschreven werd voor de soundtrack van "Karagiozis Exposed", een poppentheaterstuk waarvan je hier een fragment kan bekijken. Antonius Antoniou is duidelijk een heel creatieve geest. Naast muziek is hij ook intensief bezig met andere kunsten. Zo nam hij in 2009 deel aan de Amsterdam Biennale met zijn interactieve geluidsinstallatie Fountanes. Zijn ervaring met soundscapes gebruikt hij op de nieuwe cd in een viertal nummers, die een zogenaamde 'electro akoestische behandeling' meekregen. Het minutenlange geluidseffect van een knetterende brandstapel, waarmee de cd afsluit, was er voor mij net te veel aan, maar voor de rest werkt dit prima, zoals in het plezante Chemtrails (Moumtzis). Het was even wennen aan de vervormde stemmen tijdens de intro van klassieker To gelekaki (Spyros Ollandezos), maar eens uit de startschotten, is het ook hier genieten van de gedurfde interpretatie die het trio neerzet. Beluister hier de versie door Marika Nezer (1932).

Naast 'To gelekaki' passeren nog drie oude klassiekers de revue, namelijk O Antonis o varkaris van Spyros Peristeris, hier te horen in de versie van Markos Vamvakaris. De mooie adaptatie van Trio Tekke leunt in dit geval nauw aan bij het origineel. Dat geldt ook voor het met fijne samenzang gelardeerde Pame sto Faliro, een nummer van Apostoles Hatzihristos. Beluister hier hoe dit klonk in 1948. In Atsiggana, een heerlijk nummer in Zeibekiko stijl van Yiorgos Batis zijn de heren vocaal uitermate flink op dreef. Beluister hier de oorspronkelijke uitvoering uit 1933. Rest ons nog de heel aparte nieuwe compositie InDa (Antoniou), een instrumentaal stuk waarin Antoniou de tzouras bespeelt als was het een slidegitaar. Heel knap gedaan, het nummer reist van Americana sferen naar Klein Azië, op het moment dat Pavlos Michaelidis (viool) begint mee te spelen. Met deze song won Trio Tekke de laatste Battle of the Bands competitie, georganiseerd door World Music Network. Het nummer mag daarom de tracklist sieren van de nog te verschijnen compilatie ‘The Rough Guide To Undiscovered World’.  

Met ‘Samas’ bewijst het Trio Tekke dat er ook in Cyprus schitterende Griekse muziek gemaakt wordt. Op dit moment zijn ze bezig met een uitgebreide toernee in Griekenland. Laat ze a.u.b. ook naar België komen! Bekijk hieronder live uitvoeringen van 'Batman's uniform', 'Fragkosyriani' en 'Soura ke mastoura'.Trio Tekke website (beide cd's kan je daar bestellen)
Trio Tekke myspace

Geen opmerkingen:

Een reactie posten