Startpagina1 111111111111 Zaalconcerten 111111111 Zomerfestivals 11111111111 Luistertips 11111111111 Concertagenda 1111 11111111111 E-maildonderdag 24 november 2011

‘Tchém Nakhantsoum’ van Massis


'Tchém nakhantzoum'

(I am not envious but I would like to be the earth that gives birth.)

Massis (° 1949) is een muzikant met Armeense roots, die mij tot voor kort totaal onbekend was. Hij werd geboren in Istanbul en woonde achtereenvolgens in Italië, Zwitserland en Frankrijk. Als een soort troubadour zingt hij zijn liedjes, waarbij hij zichzelf begeleidt op gitaar en af en toe ook wat piano speelt. Liedjes over liefde, vrijheid en eenzaamheid, nu eens in het Italiaans dan in het Armeens. In 1987 ontdekt Massis in Parijs het werk van zijn landgenoot Hovannes Shiraz (1915 - 1984), begint muziek te componeren op de poëzie van deze legendarische dichter en brengt enkele LP’s uit, die voornamelijk weerklank vinden bij een Armeens publiek.

De cd Tchém Nakhantzoum dateert van 2010, vijfennegentig jaar na de geboorte van Hovannes Shiraz. Op dit album laat Massis (zang, gitaar en piano) zich sober begeleiden door Chahan Dinanian (viool, percussie en cello) en Ayk Potukyan (tweede gitaar). Er is ook een kleine gastrol weggelegd voor Nara Noïan (basgitaar). Of ze nu gaan over liefde, het vaderland, de natuur of de moederfiguur - passie en melancholie voeren de boventoon in de twaalf liedjes die Massis ons presenteert. Het klassieke Franse chanson is nooit ver weg, terwijl Massis met zijn lage stem en sterk aangezette manier van zingen soms doet denken aan Paolo Conte. De composities zitten knap in elkaar, luister bijvoorbeeld naar opener Nvér spurki hayoutian (Dedicated to the Armenians abroad) of Chiraznamé (Chiraz’s will). Het mooie ‘Yéghpayroutioun’ (Brotherhood) heeft wat weg van ‘Ne me quitte pas’. De vlottere nummers spreken mij persoonlijk het meest aan, vooral ‘Massissiguis’ (Massis, my child) en Kare (the Stone). Viool/cello zijn hier niet prominent aanwezig, waardoor de sound minder sentimenteel wordt en de liedjes eerder baden in de nostalgische sfeer van protestzangers uit de sixties. Beluister stukjes uit alle nummers op http://massischanteur.free.fr/anglais/cdtchem.html, waar je de cd ook kan bestellen.

Website van Massis
Youtubekanaal van Massis

Geen opmerkingen:

Een reactie posten