Startpagina1 111111111111 Zaalconcerten 111111111 Zomerfestivals 11111111111 Luistertips 11111111111 Concertagenda 1111 11111111111 E-maildonderdag 26 januari 2012

‘Aigabani’ van Kalaban Coura


De groepsnaam verwijst naar een gelijknamige wijk in Bamako, de hoofdstad van Mali. De Belgische gitarist Quentin Dujardin kwam er enkele jaren geleden in contact met Kalil Sidy Haïdara, een gitarist die in zijn stijl de traditionele Malinese muziektraditie en dan vooral de speltechniek van de n'goni stevig laat doorklinken. Dagenlange jamsessies op straat deden het idee rijpen om samen een album op te nemen. Quentin vroeg aan Jalal El Allouli, een Marrokaanse violist met wie hij al eerder samenwerkte, om de nieuwe groep te vervoegen. Aigabani verscheen eind vorig jaar bij Aguamusic.

Quentin Dujardin is hiermee niet aan zijn proefstuk toe. Hij heeft er een klassieke gitaaropleiding opzitten en geraakte daarna vooral verzeild in de jazzwereld. Zijn open blik deed hem snakken naar nieuwe kruisbestuivingen, waarvoor hij o.a. afreisde naar Marokko, Madagascar en Paraguay. Mali is voorlopig de laatste halte en ik hoop dat hij daar nog even blijft hangen, want Aigabani  is wat mij betreft een flink schot in de roos. De muzikale ontmoeting tussen deze drie schitterende muzikanten zorgt wel degelijk voor vuurwerk. Ze komen met een hoop aanstekelijke riffs aanzetten, waar repetitieve melodieën uit voortvloeien, die in al hun eenvoud een hypnotische uitwerking hebben op ondergetekende. Herkenbaar Malinees, maar met spannende kleine details die het toch een onmiskenbare eigenheid meegeven. Vooral de eerste vijf nummers beschikken over een vanzelfsprekende gedrevenheid en naïviteit die doet denken aan de eerste opnames van Amadou & Mariam. Net als bij dat beroemde duo zijn ook hier compositie en tekst rudimentair, maar gaat de kracht voornamelijk uit van een fijn ritmegevoel en spontaan spelplezier. Luister bijvoorbeeld naar Kalaban Coura in onderstaande clip. Op de tweede helft van de cd nemen de muzikanten een beetje gas terug met rustiger voortkabbelende nummers zoals 'Aigabani' en enkele instrumentale stukken, waarvan Bill uit de band springt als onvervalste American blues. Bijna aan het eind verrassen ze ons met het avontuurlijke Décentralisation, meteen het allerbeste nummer van de plaat.

Je voelt dat de drie muzikanten (en enkele gasten) echt hun ziel gelegd hebben in dit meeslepende schijfje. De glasheldere productie door de bekende Amerikaanse producer Lee Townsend zorgt daarbij voor de finishing touch.

Op zaterdag 26 mei kan je Kalaban Coura live bewonderen in Rataplan (Antwerpen). We zijn benieuwd!  Bekijk hier een interview met enkele live fragmenten.Meer info
www.kalabancoura.com
myspace.com/kalabankoura
www.quentindujardin.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten