Startpagina1 111111111111 Zaalconcerten 111111111 Zomerfestivals 11111111111 Luistertips 11111111111 Concertagenda 1111 11111111111 E-mail



vrijdag 10 februari 2012

‘Gezgin’ van Göksel Yilmaz ensemble


Eind 2011 verscheen Gezgin (de reiziger) van het Göksel Yilmaz ensemble. Göksel Yilmaz mag dan wel geboren zijn in Nederland, hij is van Arabische afkomst, groeide op in Zuid-Turkije waar hij zich verdiepte in Turkse volksmuziek en al op jonge leeftijd saz speelde. Later keerde hij terug naar Nederland om er klassieke gitaar te studeren. Met de groep Anadolu Ezgisi bracht Göksel Yilmaz twaalf jaar geleden een cd in eigen beheer uit. Sinds 2006 startte hij met het Göksel Yilmaz ensemble. Op hun debuut verzorgt hij de vocalen en speelt gitaar, saz, cura (kleine saz of baglama) en fretloze gitaar (lijkt meer op ud). De kern van de groep bestaat verder uit Anne Bakker (viool), Ulas Aksunger (percussie) en Sandor Kém (contrabas).

Op het eerste deel van de cd schotelen ze ons een aantal dromerige gitaarballades voor. Mooie melodieën in fijne arrangementen waarin het warme stemtimbre van Göksel optimaal tot zijn recht komt. De muziek roept echo’s op van poëtische troubadours / protestzangers zoals Victor Jara (Chili). Opener Mahsus mahal ('special place') werd bijvoorbeeld opgedragen aan Ruhi Su, een legendarische Turkse folkartiest met Armeense roots van wie de muziek in Turkije lange tijd verbannen werd. Beluister hier zijn versie. Sensiz ('without you'), eveneens een traditioneel nummer, baadt in dezelfde melancholische sfeer. De eigen compositie Sessizligin Kuslari ('Birds of silence') sluit mooi aan, maar daarin klinkt Göksel nog meer als een westerse singer-songwriter, met melodie en vocalen die lijken te refereren naar Leonard Cohen. Tussendoor genieten we enorm van Shat Iskenderiyya ('Coast of Alexandria'), een heerlijk Arabisch popdeuntje, gelardeerd met accordeon (door gastmuzikant Ferdinand Delcker). Het liedje werd bekend dankzij de hemelse Fairuz, aan wie het ook wordt opgedragen. Het is Funda Yilmaz die met de hoofdprijs gaat lopen. Haar okselfrisse stem zweeft ergens tussen die van Fairuz en Souad Massi. Hier horen we zonder twijfel het potentieel van een nieuwe ster! Ze mag nog een keertje meedoen in Gidelim (let’s go), een nieuwe compositie van Göksel die traditioneel aandoet en ons door de prominente aanwezigheid van de saz helemaal naar Turkije doet reizen. Alweer een prachtige melodie. Ook Gel Guzelim ('Come my beauty') behoort tot de hoogtepunten, in dit vlotte folkliedje creëren de luchtige percussie en een korte vioolimprovisatie in het midden extra dynamiek. Het instrumentale titelnummer Gezgin ('the traveller') heeft zijn titel niet gestolen. Dit is een klein meesterwerkje uit twee delen in dezelfde dromerige sfeer, waarin Oost en West knap samensmelten. Vooral heel filmisch.

De laatste drie nummers zorgen voor een stijlbreuk, alsof we een andere cd ingelegd hebben. Sehra ('evening with friends') is een instrumentaal stuk in Arabo-Andalusische stijl, met flamenco invloeden, maar het zijn vooral de improvisaties die de totaalsound hier een heel andere richting uitsturen. Arabische jazzexperimenten à la Rabih Abou-Khalil of dichter bij huis Arifa. Alleen doet het iets teveel aan als een stijloefening. Dat gevoel wordt nog sterker tijdens het het slotnummer Hurriya ('freedom'). Gastmuzikant Ferdinand Delcker lanceert een jazzy thema op piano, de andere muzikanten proberen hierop in te spelen, maar het kabbelt vervolgens tien minutenlang maar wat stuurloos voort. Gelukkig dat ze ons net daarvoor flink te pakken hadden met Tangorient, een ode aan udvirtuoos Marcel Khalife. In dit magnum opus versmelt Arabische muziek met Turks / Perzische elementen en breed uitwaaierende improvisaties die op het eind uitmonden in een stevige klassiek Arabische zangpartij met nog een populaire melodie in de mix op de koop toe.

Het Göksel Yilmaz ensemble levert met ‘Gezgin’ alles bij elkaar zonder twijfel een geslaagd en gevarieerd visitekaartje af. We kijken nu al uit naar hun concert op zaterdag 23 juni 2012 in Art Base (Brussel). Bekijk hieronder ‘Mahsus Mahal’, ‘Sensiz’ en ‘Gel Güzelim’.







Göksel Yilmaz Website
Göksel Yilmaz Youtubekanaal
Göksel Yilmaz Myspace

Geen opmerkingen:

Een reactie posten