Startpagina1 111111111111 Zaalconcerten 111111111 Zomerfestivals 11111111111 Luistertips 11111111111 Concertagenda 1111 11111111111 E-mailvrijdag 2 maart 2012

‘Projection one’ van Edzayawa


Via labels zoals Analog Africa en Soundway bereiken ons niet enkel boeiende compilaties met bijna vergeten klassiekers en obscuriteiten uit de meest uiteenlopende landen. De laatste tijd richten ze hun aandacht ook op het heruitbrengen van volledige elpees (op vinyl, cd en mp3). Het gaat daarbij om pareltjes die vaak al jaren 'out of print' waren.

Een mooi voorbeeld is Projection one, een album uit 1973 van Edzayawa, toen een jonge groep uit Ghana. In de lente van datzelfde jaar kwamen deze muzikanten in Lagos terecht, waar Fela Kuti himself hen onder zijn vleugels nam. Ze traden op in zijn legendarische Shrine club en kregen een platencontract bij EMI Nigeria. 'Projection one' werd op twee dagen tijd opgenomen en het zou bij die ene plaat blijven, want twee jaar later volgde de split. Projection one was al die tijd niet meer verkrijgbaar. We zijn blij dat we dankzij Soundway kennis mogen maken met dit opmerkelijke album.

Wat we horen is geen Afrobeat, ook geen vrolijke Highlife, maar een heel eigen geluid. Noem het psychedelische afrorock met funky accenten. We lezen dat de groep sterk beïnvloed was door de muziek van de Ewe, een bevolkingsgroep uit Zuid-Oost Ghana en West-Togo. Wij zaten bij het beluisteren in elk geval op het puntje van onze stoel en dat van begin tot eind. Hier gebeurt namelijk vanalles, verveling krijgt geen kans. Voor een stuk is de inventieve ritmesectie hiervoor verantwoordelijk. Maar het gitaarwerk en vooral het dreinende orgeltje vormen de kers op de taart met de knappe dingen die zij hierbovenop serveren en de vocalen stralen een jeugdig enthousiasme uit. Misschien klinken dit soort experimenten vandaag wat gedateerd, maar dat moeten we ons vooral niet aantrekken. Dit blijft spannende muziek, veertig jaar later nog altijd het ontdekken waard! Of laat je verleiden door de wervende woorden zoals je ze kan lezen op de achterkant van de oorspronkelijke LP-hoes:

'Very heavy native and progressive sounds in the Afrorock direction with all it takes to make you raise your hands.'

Misschien even melden dat bandleider Nana Danso Abiam later het Pan African Orchestra oprichtte. Hun album Opus 1 (1995) genereerde de nodige aandacht, want het verscheen bij het prestigieuze Real world label van Peter Gabriel.

Projection one is zowel op LP als CD verkrijgbaar bij Soundway, waar je ook samples van alle tracks kan beluisteren. Het nummer 'Gondzin' is integraal te horen op Soundcloud.

Alle uitgaven van Soundway zijn ook te bestellen bij www.xangomusic.com, vanuit Nederland zonder verzendingskosten!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten