Startpagina1 111111111111 Zaalconcerten 111111111 Zomerfestivals 11111111111 Luistertips 11111111111 Concertagenda 1111 11111111111 E-mailmaandag 9 april 2012

En Chordais @ Molière (Elsene)


En Chordais is niet alleen een groep uit de buurt van de Griekse stad Thessaloniki, maar ook een instituut waar musici opgeleid worden en onderzoek gedaan wordt naar het muzikale erfgoed van het Oostelijke Middellandse zeegebied van de dertiende eeuw tot heden.

Het muziekensemble beperkt zich niet tot het reproduceren van oude muziek, de muzikanten zoeken tegelijk naar manieren om hun repertoire te verrijken met moderne stijlen of in dialoog te gaan met andere culturen. Zo combineert de groep op vernieuwende wijze Byzantijnse kunstmuziek met regionale Griekse, populaire genres en wordt af en toe samengewerkt met topmuzikanten uit Griekenland, de Arabische wereld, Iran, Turkije, Israël, China, Canada en Europa.

Buiten Griekenland begon de bal te rollen in 2008 toen de groep de Prix France Musique des Musique du Monde in ontvangst mocht nemen op het Babel Med Festival. Er volgde een eerste internationale cd bij het Franse label Ocora met muziek uit Constantinopel, Smyrna en Klein-Azië.

Op vrijdag 6 april trad En Chordais op in zaal Molière (Muziekpublique). Artistiek directeur is Kyriakos Kalaitzidis (ud). Verder bestaat het ensemble uit Kyriakos Petras (viool), Alkis Zopoglou (qanun), Petros Papageorgiou (percussie) en Drossos Koutsokostas (zang en ud). De focus lag vooral op stukken uit hun internationale cd. Na een instrumentale opener (hier te beluisteren) komen ze aanzetten met liederen waarin we vage Rebetiko accenten herkennen, naast opvallend veel Arabische en Turkse invloeden. Zanger Drossos Koutsokostas weet daarbij de juiste emotionele registers boven te halen en toont dat hij heel sterk is in de typische Amanedhes (aman aman) en erbij horende ornamenten. I Poli kai o Vosporos zingt hij zelfs zonder versterking. Instrumentaal onthouden we dat er een dominante rol weggelegd is voor de viool, vermits de melodielijnen meestal van dit instrument afkomstig zijn. De andere instrumenten voegen versieringen toe en figureren voor de rest grotendeels op de achtergrond, behalve tijdens enkele eigen nummers. Qanunspeler Alkis Zopoglou geeft de toon aan in zijn compositie ‘The Night’, een mooie maar ook wat zoete melodie. Gallop en The exile zijn nieuwe eigentijdse creaties van Kyriakos Kalaitzidis, die hij oorspronkelijk componeerde als filmmuziek. Een sfeervolle, woordenloze mix van Oost en West die je kan beluisteren op het album Exile (2005).

Levendiger gaat het eraan toe tijdens Barba Giannakakis - de Arabische invloeden laten zich hier extra sterk gelden - en het speelse slotnummer Karotseris. In de bisronde serveren ze nog een tegenvallende versie van de klassieker Tzivaeri (Sigana kai tapeina), gevolgd door een aanstekelijk gebracht  Se kainourgia varka mpika.

Alles bij elkaar was dit zeker een degelijk concert. Toch misten we het vuur, het kwam allemaal net iets te bestudeerd over.En chordais website
En Chordais discografie
En Chordais Myspace

Geen opmerkingen:

Een reactie posten