Startpagina1 111111111111 Zaalconcerten 111111111 Zomerfestivals 11111111111 Luistertips 11111111111 Concertagenda 1111 11111111111 E-mailwoensdag 11 april 2012

‘Hidden’ van Jungle by Night


Jungle by Night zijn negen jonge wolven uit Nederland, familie en vrienden met een passie voor Afrikaanse muziekstijlen, maar tegelijk diep doordrongen van een punky jazzattitude. Hun eerste instrumentale EP (2010) werd alvast positief onthaald en opende niet alleen deuren binnen wereldmuziekmiddens, want naast een waslijst wereldmuziekfestivals kreeg de jonge bende bijvoorbeeld ook op Lowlands flink wat lof toegezwaaid. Dat niemand minder dan Tony Allen hen uitriep tot ‘The evolution of Afrobeat’ zullen de jongens beslist ook niet erg gevonden hebben. Maar met dergelijke superlatieven op zak geraken de verwachtingen misschien té oververhit.

Gelukkig stelt hun eerste full cd ons niet teleur!  Pieter van Exter (tenor sax), Ko Zandvliet (trombone), Bo Floor (trompet), Pyke Pasman (keyboards), Younes Tool (bas), Sonny Groeneveld (drums), Tienson Smeets (djembe & percussie) en Gino Groeneveld (congas, percussie) zetten op Hidden een flinke stap vooruit. Zang komt er nog altijd niet aan te pas, maar de twaalf stukken bieden voldoende variatie om tot het eind te blijven boeien.

Bijna wekelijks duiken er ergens ter wereld nieuwe Afrobeat adepten op. Een hype waarvan ze bij Jungle by Night fijntjes kunnen mee profiteren, maar die zo weer overwaait op het moment dat de volgende trend zich aanmeldt. Op Hidden komt ons echter een veel bredere waaier aan stijlen tegemoet. Opener 'Rangda' zet de luisteraar bijvoorbeeld al dadelijk op het verkeerde been. Hebben we per ongeluk de verkeerde cd in de speler gestoken? De percussie en ritmepatronen lijken wel afkomstig van de Indonesische Gamelangroep SambaSunda. Heel apart! Met ‘Cyclin’’ horen we daarna hoe keyboards en vette blazers het Afrobeat gevoel abrupt binnenloodsen. Dit is lekkere retrofunk om van te snoepen en zo schotelen ze er ons vervolgens nog enkele voor, want ook ‘Togetherness’ en ‘2 days before 2012’ hebben alle kenmerken van recht toe rechtaan Afrobeat. Ze drijven op die typische, onweerstaanbaar hypnotische percussie. De blazers lopen bij dit alles niet in het gelid maar kruiden de sound met snuifjes jazz.

‘Dawn’ gaat voorzichtig van start met avontuurlijk gitaarwerk en percussie, keyboards en blazers doen het daarna openbarsten in heftige Ethiogroove. Het swingende nummer lijkt naar het einde toe even weg te zakken in een (te) loungy sfeertje, maar geniet tenslotte van een verrassend pittige climax. Hier presenteert Jungle by Night zich op zijn meest eclectisch. Ook ‘Gallowstreet 34’ springt eruit met zijn 'wha wha' gitaar, opgedreven ritme en psychedelisch aandoend retro orgeltje. Heel erg seventies allemaal!

Een kort intermezzo met duimpiano en wat zweverige effectjes ('Nightfight') leidt ons naar het tweede gedeelte van de cd. Het gebeurt niet vaak dat de kleppers op het eind passeren, in die zin spiegelt de band zich hier aan de dynamiek van een concert. 'Ethiopino' gaat, zoals de titel suggereert, opnieuw richting Ethiopië. We horen knap en spitsvondig in elkaar gestoken Ethiogroove, maar omwille van de vele ritmewisselingen vrees ik dat het nummer toch niet tot een dancefloorkiller zal uitgroeien. Die rol lijkt ons eerder weggelegd voor ‘The past is history’ en ‘Marsvin’, wat ons betreft de meest opzwepende deunen van de plaat. ‘Ghettos of the mind’ chillt daarna iets te rustig en loungy weg. Beetje saai, maar wel met een vinnig slot.

Met afsluiter Bokoor schiet de groep uiteindelijk de hoofdvogel af! Mondharmonica en gitaar monden onverwacht uit in  stomende Afrobeat. Hier zet Jungle by Night  pas echt een vernieuwend geluid neer. Blues goes Afrobeat!

Hidden wordt uitgebracht bij Kindred Spirits. Beluister 'Ethiopino' via Bandcamp. De andere nummers laten zich hier voorproeven.Aanstaande vrijdag 13 april is De Roma (Antwerpen) 'the place to be' voor een ongetwijfeld bruisende live-voorstelling van deze gloednieuwe cd. Naast Jungle by Night  is ook de nieuwe Belgische Afrobeatsensatie Shakara United van de partij.

Jungle by Night website
Jungle by Night concertagenda

Geen opmerkingen:

Een reactie posten