Startpagina1 111111111111 Zaalconcerten 111111111 Zomerfestivals 11111111111 Luistertips 11111111111 Concertagenda 1111 11111111111 E-mailzondag 22 april 2012

Minyeshu @ Theater Parkstad (Heerlen)

Minyeshu in actie op 31 maart 2012 in Rasa (Utrecht)
Foto: Maarten Kerkhof

De Ethiopische zangeres Minyeshu Kifle Tedla heeft er al een carrière opzitten als danseres bij het Nationale Theater van Ethiopië, voordat ze 16 jaar geleden als vluchteling in België aanbelandt. Momenteel woont ze in Nederland. Een mooi relaas van haar leven kan je nalezen in het prachtige boek Het draagbare paradijs, waarin Gerry De Mol negen wereldmuziekzangeressen aan het woord laat. Een aanrader!

Onze eerste kennismaking met Minyeshu dateert van 2002. Op het Festival Mundial in Tilburg stelt ze haar eerste album Meba voor aan een uitzinnig publiek en zorgt wat ons betreft voor dé revelatie van het festivalseizoen. We hebben hier overduidelijk met een muzikaal natuurtalent te maken! De focus ligt op traditionele liedjes van verschillende Ethiopische bevolkingsgroepen, allemaal met een eigen, pittige ritmiek. Indrukwekkend, net als de spectaculaire schouderdans en hoofdbewegingen die niet van de poes zijn. Na dit opmerkelijke debuut zien we Minyeshu nog een keer of vijf, waarvan ze geen enkele keer ontgoochelt. Integendeel, de optredens worden altijd maar sterker. In 2008 levert ze haar tweede cd Dire Dawa af, waarop allemaal nieuwe composities prijken. We horen invloeden van reggae, funk, jazz, blues en Congolese rumba, maar telkens met een onmiskenbaar Ethiopische saus op smaak gebracht. Alleen de productie valt wat gladjes uit. Live komen de nummers stukken beter uit de verf.

Ondertussen is het vier jaar geleden dat we Minyeshu live aan het werk zagen. Op zaterdag 21 april betreedt ze met een vernieuwde band het podium in Theater Parkstad (Heerlen). Naast oudgedienden Arefayne Bisrat op de Ethiopische eensnarige Masenqo en Eric van de Lest (drums) is de huidige groep vooral een Nederlandse aangelegenheid met Edward Capel (saxofoon), Gijs Batelaan (gitaar) en Bart de Win (piano en keyboards), bijgestaan door de geheimzinnige Guy uit Congo (basgitaar).

Ze zetten meteen een sterke versie neer van Wosenku, misschien wel het allerbeste nummer van Minyeshu tot op heden. De toevoeging van saxofoon zorgt zonder twijfel voor een meerwaarde in het totaalgeluid. Klassieke Ethiogroove is niet ver weg. 'Sidama' en Buna (over Ethiopische koffie) houden de vaart er stevig in. Saxofoon en gitaar maken het mooie weer, met fijne accenten van de Masenqo, maar vooral Minyeshu zelf heeft er overduidelijk zin in. Noero (te vinden op de cd bij Het draagbare paradijs) is een liedje over het dagdagelijkse leven ('Ik probeer het te aanvaarden zoals het is'). De sobere pianobegeleiding, enkel ondersteund door voorzichtige sax en drum geeft Minyeshu’s stem alle ruimte om te schitteren. Na 'Afrika', waarbij in het begin vooral de knappe dialoog tussen bas, gitaar en masenqo opvalt, wordt de eerste set afgerond met 'Gebleda' (beautiful Somali girl), een nummer uit het debuutalbum, maar voorzien van een aangepast jasje.

Na de pauze vliegen ze er dadelijk opnieuw in met het vrolijk swingende 'Ker-yihun', gevolgd door 'Halafi nen kealem' (Serra), een indringend nummer over dood en verlies met veel ritmewisselingen, dat tegelijk barst van levensvreugde. ‘Dire Dawa’ geniet van een subtiele, jazzy aanpak, met een wilde Minyeshu die flink met het hoofd schudt. Waar blijft ze die energie vandaan halen? Daarna volgt een mooie interpretatie van de traditionele Ethiopische klassieker 'Ere Bati Bati', enkel begeleid door masenqo en piano. Beluister hier de uitvoering door Etenesh Wassie. Vervolgens haalt de groep nog een prijsbeest uit de beginperiode uit de kast, Bale Goba, een ode aan de Oromo, de grootste bevolkingsgroep van Ethiopië. In de wondermooi gezongen ethioblues van Ayasresam (Tzita) domineert de piano, inclusief vlammende solo. Hiermee sluiten Minyeshu en co alweer een memorabel optreden af.

Tijdens dit concert hebben we er nog niets van mogen horen, maar Minyeshu is bijna klaar met een nieuw album. Hier kan je er al een klein stukje van voorproeven. Hieronder presenteren we je een korte promotrailer en liveversies van 'Tzita' en 'Bale Goba' tijdens een optreden in Roermond in januari 2012.http://www.minyeshu.nl/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten