Startpagina1 111111111111 Zaalconcerten 111111111 Zomerfestivals 11111111111 Luistertips 11111111111 Concertagenda 1111 11111111111 E-mailzondag 15 april 2012

‘I Smyrni tou Erota’ van Giannis Kotsiras & Estoudiantina


Op zoek naar interessante nieuwe Griekse cd’s stootte ik toevallig op I Smyrni tou Erota van Giannis Kotsiras & Estoudiantina.

Estoudiantina is een orkest uit Nea Ionia, een stad in de buurt van Volos. De term ‘Estoudiantina’ verwijst naar een orkestvorm die op het eind van de Negentiende Eeuw populair was in Smyrna (het huidige Izmir). In 2003 oogst het jonge, ongeveer 30-koppige orkest veel bijval met de debuutcd Smyrne, omdat niemand minder dan Giorgos Dalaras instaat voor de productie en er ook op meezingt, samen met nog een aantal grote namen uit de Griekse muziekwereld, waaronder Maryo, Eleni Vitali en Babis Tsertos.

Estoudiantina was mij niet totaal onbekend, vermits we enkele leden al live aan het werk konden zien in Art Base (Brussel). Artistiek directeur Andreas Katsigiannis speelde in 2011 bijvoorbeeld sandouri tijdens de concerten van Solon Lekkas, waarbij ook Kyriakos Gouventas (viool) van de partij was. Theodoros Mermigkas (zang en gitaar) en Dimos Vougiakas (accordeon) brachten ons datzelfde jaar in vervoering met Cafe Smyrne en keerden in januari 2012 terug met Balkan Express samen met Stavros Kouskouridas (klarinet) en Aspasia Stratigou (zang).

Al deze muzikanten doen mee op I Smyrni tou Erota, maar de centrale rol is weggelegd voor zanger Giannis Kotsiras. Eerlijkheidshalve moet ik bekennen dat ik van deze artiest nog nooit gehoord had. Een beetje speurwerk op internet maakte echter snel duidelijk dat we hier zonder meer te doen hebben met één van de populairste (pop)zangers van Griekenland. Hij doet stadions vollopen, gillende meisjes inbegrepen. Een uitgebreide biografie op de gespecialiseerde website over Griekse muziek, Skopos, leert ons wel dat hij bij muziekkenners niet echt serieus genomen wordt,  maar eigenlijk doet dit er helemaal niet toe, want op I Smyrni tou Erota maakt de zanger niet alleen stemtechnisch een bijzonder goede beurt, ook in het op een geloofwaardige manier neerzetten van de bijhorende emoties slaagt hij met brio.

De cd bevat allemaal liedjes die op één of andere manier iets met Smyrna te maken hebben. Het repertoire situeert zich tussen de jaren twintig van de vorige eeuw en de Tweede Wereldoorlog. Giannis Kotsiras neemt het leeuwendeel van de vocalen voor zijn rekening, maar ook Theodoros Mermigkas, Aspasia Stratigou en Babis Tsertos mogen een nummer zingen. Niet alleen de zangpartijen zijn topklasse, ook de verfijnde arrangementen zorgen voor een belangrijke meerwaarde. Het gaat om een omvangrijk orkest, maar de begeleiding wordt toch vooral sober gehouden. Daarin onderscheidt I Smyrni tou Erota zich van de andere albums van Estoudiantina die we tot nu toe beluisterden. Die klonken bombastischer in hun groots aangepakte orkestratie.

Veel bekende liedjes bevolken de overheerlijke cd, we noteren enkele klassieke Rebetikonummers volgens de Smyrna variant zoals Aman Katerina mou, Kardia Orfani, Ego Thelo Prigipesa en To Gelekaki. In MisirlouTa Matakia sou en Barba Giannakakis (dat een week geleden nog te horen was in de set van En Chordais) komt de Turks-Arabische invloed nog duidelijker op het voorplan. Andere toppers zijn Manaki Mou, de melancholische opener Pou na vrw gunaika na sou moiazei en Paraponiara, een nummer in Zeibekikostijl met hartverscheurende vocalen door Theodoros Mermigkas.

Kortom, variatie troef op dit sprankelend frisse schijfje, dat wel eens helemaal bovenaan zou kunnen eindigen in mijn volgende eindejaarslijstje! De cd is te koop in een aantal Griekse webshops, zoals www.musical.gr. Hieronder presenteren we een kort promofilmpje, gevolgd door een live uitvoering van 'Ta Matakia sou'. In het derde filmpje kan je Theodoros Mermigkas bewonderen met 'Paraponiara' tijdens zijn optreden met Balkan Express in Art Base (januari 2012).Giannis Kotsiras website
Giannis Kotsiras youtubekanaal
Estoudiantina website
Estoudiantina myspace

1 opmerking:

  1. Update: ondertussen is deze topper van Giannis Kotsiras officieel beschikbaar in de Benelux dankzij Xango Records http://www.xmd.nl/

    BeantwoordenVerwijderen