Startpagina1 111111111111 Zaalconcerten 111111111 Zomerfestivals 11111111111 Luistertips 11111111111 Concertagenda 1111 11111111111 E-mailzondag 29 april 2012

‘Ay, Chavale!’ van La Manouche


Mouché Palts groeide op in een Sinti zigeunergemeenschap in België. Samen met Manito is hij al enkele decennia actief in het muzikale gitaarduo La Manouche. Zoals die naam doet vermoeden, concentreren ze zich aanvankelijk op instrumentale klassiekers uit het Hot Club de France repertoire van Django Reinhardt en co. Door de jaren heen verrijken ze hun sound met andere genres en wordt duidelijk dat het duo over nog meer troeven beschikt dan excellent gitaarspel. Mouché Palts is bijvoorbeeld ook een uitstekende zanger. Op hun tweede cd Ay, Chavale! presenteert La Manouche ons elf knap gearrangeerde nummers. Manito speelt gitaar en een aantal andere tokkelinstrumenten zoals ud, mandola, tzouras, bandurria en mandoline. Daarnaast doen enkele gastmuzikanten mee die het geluid inkleuren met contrabas, percussie, fluit, klarinet, viool en altviool.

De cd opent met ‘Opa Tsupa’, een traditioneel nummer in de Olah-stijl die we kennen van Hongaarse zigeunergroepen zoals Romano Drom of Karavan Familia. Ook 'Loli Prabai' (hop hop hop) is zo een vrolijk Romaliedje. In ‘Caravano’ voert een weemoedige viool ons naar een passioneel Roma klaaglied, maar de levensvreugde is nooit ver weg, getuige de typische versnellingen inclusief de tekst ‘Ay, Chavale’, wat zoveel betekent als ‘Kom vrienden, laten we genieten van ons samenzijn‘. Hetzelfde stramien (trage start, versnellingen, climax) komt nog eens terug in ‘Bida mange romale’. En hoewel La Manouche ooit helemaal in de gypsy jazz stijl begon, horen we op deze nieuwe plaat slechts één keer dat heel herkenbare gitaarspel in ‘Djinee tu nog kowa ziro’ van Hot Club violist Titi Winterstein. Verder beperkt het album zich niet tot voor de hand liggende gypsycovers die we zo vaak te horen krijgen bij allerlei andere groepen. Eén van de hoogtepunten op de cd is bijvoorbeeld ‘Ah mo vilo’, een intrigerende ballade van de Bulgaarse Roma popdiva Sofi Marinova, die hier van een bijzonder frisse aanpak geniet met tzouras, gitaar, percussie en fluit. Het mooie liedje komt op die manier veel beter tot zijn recht dan in de zeemzoete hitversie (hier te beluisteren). Nog een voltreffer leveren ze af met ‘Dilaile’. Dat is een liedje van Boi et Negrita, een zo goed als vergeten zigeunerkoppel (broer en zus) dat in de jaren zeventig liedjes uitbracht in de Spaanse stijl waarmee de Gipsy Kings enkele jaren later furore zouden maken. Vergis u echter niet, dit is geen goedkoop restaurantdeuntje, maar een rustige, verfijnde compositie, gelardeerd met Manito’s heerlijk Spaans gitaarwerk. Die Spaanse invloed horen we opnieuw in ‘Schuker romni’, een swingende compositie van Mouché Palts die niet moet onderdoen voor de rest! Het bloedmooie ‘Sila kale bal’ kennen we van Saban Bajramovic en Mostar Sevdah Reunion (hier te beluisteren), maar de grootste verrassing op Ay, Chavale! zijn twee Jiddische liedjes. Dona Dona is een vrijheidslied, geschreven voor een theaterproductie uit de jaren veertig, maar later werd het een hit voor folkiconen Joan Baez en Donovan. De klarinet maakt het Klezmersfeertje volledig en doet dat ook in 'Shloimele', een traditionele Joodse klassieker.

Ay, Chavale! van La Manouche is een album waarvan we met volle teugen genoten hebben. Veel variatie met als rode draad Manito’s sublieme gitaarwerk en de indringende, eerlijke vocalen van Mouché Palts. Het duo komt deze cd live voorstellen op de volgende Belgische podia:

Woensdag 2 mei: De Centrale (Gent)
Vrijdag 4 mei: Art Base (Brussel)
Maandag 7 mei: Fakkelteater (Antwerpen)

Daarna vervolgen ze hun concertreeks in Nederland. Locaties en data lees je op www.lamanouche.nl. Bekijk hieronder recente liveopnamen van ‘Ah mo vilo’, ‘Dilaile’ en ‘Sila kale bal’.


http://www.lamanouche.nl
http://www.merusa-records.com/la-manouche-ay-chavale
http://www.myspace.com/mouchemusic

Geen opmerkingen:

Een reactie posten