Startpagina1 111111111111 Zaalconcerten 111111111 Zomerfestivals 11111111111 Luistertips 11111111111 Concertagenda 1111 11111111111 E-mailzondag 10 juni 2012

‘Black Bazar’ van Modogo & Sam


Hier zijn we eindelijk terug na meer dan een maand windstilte op deze blog. Een hoge stapel boeiende cd’s wacht nog op bespreking, dus we vliegen er best meteen stevig in! Black Bazar is de titel van een Franse roman van Alain Mabanckou (Le Seuil, 2009) over 'het andere Frankrijk', meer bepaald de wereld van Afrikanen in Frankrijk: hun levensstijl, taalgebruik, mode, (verloren) liefdes, verlangens, relatie met het thuisland, koloniale trauma’s enz., dit alles bekeken door de ogen van een Congolese migrant, een sapeur ('dandy' op zijn Congolees!) en caféfilosoof die hier zowat het alter ego van de auteur belichaamt.

Voor Alain Mabanckou is dit boek bedoeld als eerste deel van een ‘multimediale’ trilogie, want een muziekalbum en een film moeten het plaatje vervolledigen. De film staat op stapel voor 2013, de muziek is klaar en verscheen ondertussen op de gelijknamige cd. Hiervoor deed Mabanckou een beroep op Modogo Abarambwa en Sam Tshintu, twee Congolese ‘jong-veteranen’ die hun sporen o.a. verdienden bij Koffi Olomide ’s Quartier Latin.  De uitdaging bestond erin om Congolese Rumba terug te brengen naar zijn roots, door een album te maken zonder synthesizers, keyboards en andere computerloops. Rumba wordt op die manier terug de dansmuziek, zoals oorspronkelijk bedoeld, maar tegelijk ook aangenaam om gewoon naar te luisteren. In dat opzet is het duo alvast met verve geslaagd! Hun inspanningen resulteerden immers in een overheerlijke cd, waarop rumba old-style en soukous gemengd worden met Cubaanse muziek en knipoogjes naar Frankrijk in ware Gainsbourgstijl, zoals in het onweerstaanbare Kinshasa-Havana, waarop De Cubaanse diva Niuver voor vocale ondersteuning zorgt. Maar de songs blinken eigenlijk allemaal uit in sterke melodieën, fijne (samen)zang en inventieve (gitaar)arrangementen.

Black Bazar is kortom een verslavend schijfje, dat aanzet tot herhaaldelijk herbeluisteren! Van het boek is een Engelse vertaling op komst (zie hier).

 

http://www.blackbazarmusic.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten