Startpagina1 111111111111 Zaalconcerten 111111111 Zomerfestivals 11111111111 Luistertips 11111111111 Concertagenda 1111 11111111111 E-mailvrijdag 29 juni 2012

‘Goblet of eternal light’ van Bahar Movahed en Ali Akbar MoradiAli Akbar Moradi is een Iraans-Koerdische muzikant en componist, gespecialiseerd in het Koerdisch maqamrepertoire en grootmeester op de tanbur, een Perzische langhalsluit die binnen de Koerdische soefimuziek beschouwd wordt als een heilig instrument. In de jaren tachtig werkte hij samen met Shahram Nazeri met wie hij regelmatig optrad in Europa en Noord-Amerika. Maar we leerden hem kennen dankzij In the mirror of the sky, een prachtige cd met klassieke Koerdische en Perzische muziek die hij opnam met meester kamanchehspeler Kayhan Kalhor in 2004.

Op het nieuwe album Goblet of eternal light slaat Ali Akbar Moradi de handen in mekaar met Bahar Movahed, een Iraanse zangeres met Koerdische roots, die opgroeide in Teheran en zich toelegde op Perzische klassieke en traditionele muziek. Bahar Movahed stelt haar klassiek geschoolde stem hier ten dienste van Koerdische volksmuziek en poëzie. Daarbij horen we maqams en ‘Khaniqah’ muziek, gecomponeerd en gearrangeerd door Ali Akbar Moradi, naast traditionele Koerdische volksmelodieën. De teksten (in verschillende Koerdische dialecten) zijn afkomstig van (soefi)dichters zoals Mamosta Mahwi, Mamosta Naali en Mamosta Guran. Bijzonder in deze is dat een vrouw eigenlijk niet op de voorgrond mag treden om dergelijke muziek te zingen, de cd is daarom één van de zeldzame voorbeelden waarop we lyrische suites te horen krijgen, door een vrouw gezongen! Maar het belangrijkste is dat er op torenhoog niveau gemusiceerd wordt. Virtuose tanbur, verfijnde percussie (daf door Ali Rihimi) en gloedvolle vocalen: meer is er niet nodig om  een topplaat af te leveren binnen een regio die ons de laatste jaren al meer dan rijkelijk bedeeld heeft met voorbeeldige klassieke en traditionele releases!

Goblet of eternal light  is een uitgave van Traditional Crossroads en wordt in de Benelux verdeeld door Music & Words. Via deze link kan je een track beluisteren.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten