Startpagina1 111111111111 Zaalconcerten 111111111 Zomerfestivals 11111111111 Luistertips 11111111111 Concertagenda 1111 11111111111 E-mailmaandag 2 juli 2012

'KonKoma' van KonKoma


Het Britse label Soundway staat al een decennium lang garant voor kwalitatieve compilaties, ze hielpen ons een handje bij het ontdekken van zo goed als vergeten pareltjes uit landen zoals Ghana, Nigeria, Benin, Colombia en Panama. Sinds kort is Soundway een nieuwe richting aan het bewandelen, er duiken nu ook nieuwe opnames op in het aanbod, zoals Batida en Los Miticos del Ritmo (zie cd-bespreking).

Ghana Soundz was de allereerste compilatie die Soundway tien jaar geleden uitbracht. Dat pittige album stond bol van de heftige funk, afrobeat, fusion en highlife uit de jaren zeventig. Men droomde hardop van een band die dergelijke muziek vandaag opnieuw op de kaart zou kunnen zetten, door ze niet alleen terug tot leven te brengen maar er ook iets nieuws mee te doen. Konkoma is een groep uit Londen, opgericht door saxofonist Max Grunhard en producer Ben Lamdin. Centraal staan twee sterkhouders van de Ghanese muziek, namelijk Alfred 'Kari' Bannerman (gitaar en zang) en Emmanuel Rentzos (keyboards en zang). Beide heren waren in heel wat groepen actief, ze zaten samen o.a. bij Osibisa, het collectief dat in de jaren 70 reeds wereldmuziek maakte, toen die term nog moest uitgevonden worden. Konkoma bestaat verder o.a. uit Nii Tagoe (zang en percussie), Max Grunhard (saxofoon) en Reginald ‘Jojo’ Yates (zang, mbira, seprewa en percussie). Op het onlangs verschenen titelloze debuutalbum horen we zoals verwacht veel funky stuff in een retro seventies sfeertje. Sommige nummers doen vaag denken aan de muziek van landgenoot Ebo Taylor, maar het totaalpakket ligt toch een klasse lager. Het swingt allemaal behoorlijk, voortgestuwd door drums, percussie en vette baslijnen, maar de verdere uitwerking en vooral het songmateriaal blijft een beetje aan de magere kant, waardoor het gros van de nummers snel verdampt. Toch zitten er enkele flinke uitschieters tussen die over meer ‘body’ beschikken, zoals 'Sibashaya Woza', 'Me-Kyin-Kyin' en het uiterst aanstekelijke Kpanlogo. De cd eindigt in schoonheid met de knappe Afropop van 'Senture' en 'Jojo’s song', een mooie ballad, opgetooid met het traditionele geluid van de seprewa (het Ghanese neefje van de kora).

Beluister hier fragmenten van alle nummers. Konkoma wordt in de Benelux verdeeld door Xango
http://www.soundwayrecords.com/catalogue/konkoma.html
Hier kan je het album tijdelijk integraal beluisteren!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten