Startpagina1 111111111111 Zaalconcerten 111111111 Zomerfestivals 11111111111 Luistertips 11111111111 Concertagenda 1111 11111111111 E-mailvrijdag 6 juli 2012

'Ondatropica’ van Ondatropica


Cumbia is ‘hot’ en dat hebben we  voor een groot stuk te danken aan de inspanningen van het Britse label Soundway. Luister bijvoorbeeld maar eens naar The original sound of Cumbia. Op dat onweerstaanbare dubbelalbum komen we 55 zo goed als vergeten parels tegen, waarvoor de in Colombia woonachtige, Britse muziekproducer Will 'Quantic' Holland heel diep onder het stof heeft moeten delven (zie cd-bespreking). Ondertussen is deze Quantic zódanig door het cumbiavirus besmet dat hij niet alleen het oldstyle groepje Los Miticos del Ritmo oprichtte (zie cd-bespreking).

Met Ondatropica schiet hij pas echt de hoofdvogel af! Samen met Mario Galeano, bekend van Frente Cumbiero, lokte Quantic een 40-tal toonaangevende Colombiaanse muzikanten naar de mythische studio van Discos Fuentes om dit prestigieuze project gestalte te geven. Beide heren hadden daarbij zeker niet de bedoeling om met de zoveelste 'Buena Vista Social Club' uit te pakken, Krasse knarren zoals Fruko, Anibal Velasquez, Michi Sarmiento en Alfredito Linares laten zich vergezellen door jonge talenten, waaronder leden van Frente Cumbiero en Combo Barbaro (nóg een groep van Quantic). Andere opvallende bijdragen komen van de Chileense MC Ana Tijoux en El Chongo, een jonge percussionist en human beatboxer. Op drie weken tijd stoomde dit bonte gezelfschap 34 nummers klaar, waarvan we er 26 aantreffen op de volledig analoog opgenomen dubbelcd Ondatropica, die eerstdaags verschijnt.

Wat een overweldigend geslaagde mix van oud en nieuw! Ruwe Cumbia en aanverwante tropische 'vintage' stijlen, waarmee Discos Fuentos al decennialang floreert,  worden nu op indrukwekkende manier verweven met moderne arrangementen. Beide schijfjes swingen ongelooflijk (vooral de tweede cd is een echte killer!) en stralen broeierige, tropische hitte uit. Goedkope effectjes werden gelukkig thuisgelaten, de coole youngsters lopen onmiskenbaar over van respect voor de veteranen bij wie ze de mosterd voor hun hippe experimenten zo rijkelijk binnengehaald hebben. Titels opsommen heeft weinig zin, omdat het een aaneenrijging van hoogtepunten is, maar het knotsgekke 'Mambo Loco Especial' en 'Suena' (met Ana Tijoux) verdienen een speciale vermelding, net als Linda Mañana, dat je in onderstaande album teaser kan bewonderen. Luister ook naar Punkero Sonidero (psychedelische 'chicha' cumbia), I Ron Man (een dronken knipoog naar Black Sabbath) en 3 Reyes de la Terapia (human beatbox incluis).

Ondatropica moet de (wereld)muzieksensatie van het jaar worden en deze release zal de Cumbiagekte ongetwijfeld nog een flink stuk de hoogte injagen! En het goede nieuws is dat ze ook live aan de slag gaan met een 12-tal van deze muzikanten. Ze noemen zich Los Irreales de Ondatrópica. Je kan ze in onderstaand filmpje bezig zien in Bogota, maar ze zijn ook van plan de rest van de wereld te veroveren. Binnenkort strijken ze o.a. neer in Londen, New York en Berlijn (zie concertoverzicht). Hopelijk vergeten ze de Benelux niet!

Ondatropica is een uitgave van Soundway, die in de Benelux verdeeld wordt door Xango.

http://ondatropica.com
http://www.soundwayrecords.com/catalogue/ondatropica.html

Geen opmerkingen:

Een reactie posten