Startpagina1 111111111111 Zaalconcerten 111111111 Zomerfestivals 11111111111 Luistertips 11111111111 Concertagenda 1111 11111111111 E-maildinsdag 27 november 2012

‘Maggid’ van Maggid Quartet


We noteren de laatste tijd alsmaar meer Belgische groepen die zich toeleggen op Joodse muziektradities. Vandaag stellen we je voor aan Maggid, in 2006 opgericht door Jonas De Rave (accordeon) en Nicolaas Cottenie (viool). Aanvankelijk gingen ze door het leven als conventioneel klezmerduo, maar met Ruben Lamon (contrabas) en Robbe Kieckens (percussie) erbij, ontwikkelde de groep een eigen geluid. Ze leverden o.a. een opvallende live soundtrack met originele muziek van Klaas Van Heddeghem bij Modern Times, het meesterwerk van Charlie Chaplin. Daarmee zijn ze nog tot voorjaar 2013 in diverse culturele centra te bewonderen (zie agenda).

Nu komen ze aanzetten met een eerste cd, opgenomen in De Werf (Brugge) tijdens een reeks live sessies. Er passeert niet alleen traditionele Oost-Europese Joodse muziek, ook Turkse en Arabische melodieën uit de negentiende en de vroeg twintigste eeuw vormen de basis. Verder staan er twee nummers op van John Zorn en drie sterke composities van Jonas De Rave. Maggid kleurt niet binnen de lijntjes van het voorspelbare, de muzikanten hebben immers elk een nogal uiteenlopend muzikaal parcours achter de rug, van klassiek tot jazz, latin, blues, reggae en flamenco. Zo wordt het instrumentarium bij dit avontuurlijke kwartet steevast op een spannende manier ingezet. Dit resulteert in een stevige dynamiek die gelukkig op geen enkel moment geforceerd overkomt. Opener ‘Lange Winter’ zet meteen de donkere, melancholische ondertoon, maar ook luchtige accenten ontbreken niet.  ‘Meron Nign’ en ‘Hershfeld’s Bulgar’ swingen bijvoorbeeld ongegeneerd zwierig weg. Vooral de accordeon komt af en toe speels uit de hoek, zoals in ‘zwart haar’ waar jazzy improvisatie in muzettestijl op de luisteraar losgelaten wordt. ‘Mechotunim Tanz’ kent een opmerkelijke start, de contrabas treedt hier op het voorplan als sfeerschepper. Tijdens ‘Ithnan’ mogen de muzikanten beurtelings experimenteren boven een fijn percussiebedje. Afsluiten doen ze met het bloedmooie 'Gasn Nign'. Filmische weemoed!

Deze cd is een uitgave van Zephyrus Records. Naar het schijnt heeft Maggid al een flinke live reputatie opgebouwd. We gaan zeker proberen om ze eens live aan het werk te zien. Raadpleeg hun concertagenda hier.

http://www.maggid.be
http://www.myspace.com/maggidklezmer

Geen opmerkingen:

Een reactie posten