Startpagina1 111111111111 Zaalconcerten 111111111 Zomerfestivals 11111111111 Luistertips 11111111111 Concertagenda 1111 11111111111 E-maildinsdag 9 april 2013

Canzoniere Grecanico Salentino @ Molière (Elsene)

 

Als je mij zou vragen waar ter wereld de opwindendste muziek gemaakt wordt, dan gaat Salento (Zuid-Italië) ongetwijfeld met een ereplaats aan de haal. In de ‘hak’ van Italië heerst namelijk Pizzica Taranta, de oudste en opzwependste variant van Tarantella. De dans behoort tot een eeuwenoud genezingsritueel. Het ritme moet leiden tot een soort van spirituele trance, waarbij de vrouw symbolisch in een spin verandert. Dit genre beleeft de laatste jaren een fikse revival en tussen de talloze groepen springt Canzoniere Grecanico Salentino er meteen uit.

Canzoniere Grecanico Salentino  werd in 1975 opgericht door gitarist/mandolinespeler Daniele Durante en geldt als pionier voor de heropleving van de Pizzica. Ze brachten een 15-tal interessante albums uit (zie discografie), waarop ze levendige fusies met moderne stijlen uitproberen, zonder in te boeten aan authenticiteit. In 2007 droeg Daniele de fakkel over aan zijn zoon Mauro Durante, die al een tijdje deel uitmaakte van de groep als violist en percussionist (tamboerijn). Het geslaagde resultaat van die generatiewissel konden we in 2012 horen op het okselfrisse album Focu d' amore (zie bespreking). Die cd betekende een nieuwe start voor Canzoniere Grecanico Salentino en bood tegelijk een bloemlezing van de veelzijdigheid waarvoor de groep ondertussen al 38 jaar staat.

Op hun fantastische nieuwe plaat Pizzica Indiavolata gaan ze nog een stapje verder. Ook hier wisselen ze pittige Pizzica af met ballades in het Griko (een Grieks dialect, gesproken in de zogenaamde Grecia Salentina door de etnisch Griekse minderheid die daar muzikaal een belangrijke stempel op de regio gedrukt heeft). Maar de meeste nummers zijn nieuwe composities en gastspeler Ballaké Sissoko kleurt het geluid enkele keren bij met zijn kora. De basis van de verjongde groep bestaat momenteel uit Mauro Durante (zang, viool en tamboerijn), Maria Mazzotta (zang en tamboerijn), Giulio Bianco (fluit, harmonica en doedelzak), Massimiliano Morabito (diatonische accordeon), Emanuele Licci (zang, gitaar en bouzouki), Giancarlo Paglialunga (zang en tamboerijn) en Silvia Perrone (dans).

Op zaterdag 6 april speelden ze in deze bezetting voor een uitverkochte Zaal Molière in Elsene (Muziekpublique). Met een half uurtje vertraging betreden de muzikanten om beurt het podium, voeren de spanning langzaam op om er vervolgens vurig in te vliegen met Pizzica Indiavolata, het titelnummer van hun recentste plaat. De drie mannelijke vocalisten schitteren! Zangeres Maria Mazzotta voegt zich bij het gezelschap en met het subtiele 'Cogli la rosa' reizen we even richting Oriënt. Vanaf dan stuwt de grandioze dynamiek tussen de muzikanten het concert van climax naar climax. Avontuurlijke nieuwe songs zoals Focu d'amore en Nu te Fermare bieden ruimte voor experiment, terwijl de Pizzica fundering wel intact blijft. Maria haalt wild uit in het onstuimige Beddhu Stanotte maar schakelt net zo passioneel een versnelling trager voor de hartverscheurende ballade Bella ci dormi. Tijdens 'Itela' (gezongen in het Griko) valt opnieuw op hoe gelukkig deze groep zich mag prijzen met al die sterke zangers in huis. Toch is het vooral de onvervalste, ruwe Pizzica die de zaal in vuur en vlam zet. Silvia Perrone geeft het professionele voorbeeld, maar ook bij enkele vrouwelijke toeschouwers hebben de vervoerende ritmes hun effect duidelijk niet gemist. Tijdens Tamburrieddhu miu wordt het publiek aangemoedigd om mee te zingen. Het concert loopt ten einde, we mogen ons echter verheugen op een uitgebreide bisronde. Daarin ontbreekt het bekendste 'Griko'nummer, Kali Nifta hier te horen in de versie van de vorige generatie -  vanzelfsprekend niet.

We hebben met volle teugen genoten van een adembenemend intens concert vol uitbundig spelplezier! We kunnen nu al verklappen dat deze jonge bende op 26 april 2014 passeert in CC Leopoldsburg!
 
Op zoek naar meer van dit fraais? 
Luister dan zeker eens naar Officina Zoe of maak kennis met een hele waslijst boeiende artiesten via de cd-reeks Taranta Nights.


 

http://www.canzonieregrecanicosalentino.net
https://www.youtube.com/user/godormur

Geen opmerkingen:

Een reactie posten