Startpagina1 111111111111 Zaalconcerten 111111111 Zomerfestivals 11111111111 Luistertips 11111111111 Concertagenda 1111 11111111111 E-mailwoensdag 3 april 2013

'Rira' van Soheil NafissiSoheil Nafissi (°1967) is een singer-songwriter uit Iran. Zijn cd Rira (Hermes records) dateert al van 2005, maar wordt pas sinds kort officieel in de Benelux verdeeld door Xango. Voor dit album componeerde Soheil Nafissi muziek bij gedichten van hedendaagse Perzische dichters, zoals Ahmad Shamloo, Manouchehr Atashi en Nima Yooshij. Hij doet dit op Westerse leest, verwacht je dus niet aan klassieke Perzische muziek met bijhorende indrukwekkende zangpartijen. Iraanse popmuziek kunnen we dit ook niet noemen, hoewel zijn warme basstem en rustige, weemoedige liedjes vage herinneringen oproepen aan het vroege werk van landgenoot Dariush.

Mooi zijn de sobere miniatuurtjes zeker! Soheil Nafissi zingt en begeleidt zichzelf op gitaar, af en toe bijgestaan door enkele gastmuzikanten op fluit, harmonium en keyboard. Sommige songs voelen Zuid-Amerikaans aan, in de sfeer van Victor Jara & het Nueva Canción. Spijtig dat het bijhorende cd-boekje geen informatie bevat over de bezongen thema’s. Op internet zijn de teksten wel in het Perzisch te vinden (zie link). Ik heb de Google vertaler er even op losgelaten om een tipje van de sluier op te lichten en ontwaar heel poëtische zinnen over verlangen, lijden, barre leefomstandigheden…. Vermoedelijk zitten er ook protestsongs tussen, weliswaar subtiel met metaforen verbloemd. Ahmad Shamloo en Manouchehr Atashi waren, als je er hun biografie op naleest, immers strijdbare dichters. Ahmad Shamloo behoorde tot de intellectuele beweging die in opstand kwam tegen de Sjah vóór de Iraanse revolutie (1979). Zijn protest tegen de geldende censuur bracht hem nadien eveneens in aanvaring met het Islamistische regime. Het album werd opgedragen aan Manouchehr Atashi die in 2005 overleed. In zijn emotionele poëzie revolteerde hij tegen de onderdrukking van Zuidelijke bevolkingsgroepen. Soheil Nafissi woonde zelf ook meer dan 20 jaar in de zuidelijke regio Hormozgan.

Beluister hier enkele tracks:
Darvag
Oh! Humans
Rira - Fairies   
www.xmd.nl
www.hermesrecords.com/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten