Startpagina1 111111111111 Zaalconcerten 111111111 Zomerfestivals 11111111111 Luistertips 11111111111 Concertagenda 1111 11111111111 E-mailmaandag 1 april 2013

Maguaré @ De Centrale (Gent)


De opzwepende (retro)cumbia van Maguaré op het Festival d’Art in Hoei (zie concertverslag) haalde in 2012 een ereplaats in mijn eindejaarsoverzicht. Op woensdag 27 maart trokken we naar De Centrale voor een try-out met voorproefjes uit hun debuutalbum ‘Cumbia Insomnia’, dat heel binnenkort van de persen rolt bij Zephyrus.

Eerst worden we vergast op een Rondetafelgesprek over wereldmuziek & diversiteit in de media, een organisatie van het recent opgerichte Wereldmuzieknetwerk. Mijn bevindingen over dit debat kan je lezen in een apart blogbericht.

Om 22:00 uur reppen we ons vol ongeduld naar de kelderzaal voor Maguaré. Centraal staat de Colombiaanse zangeres en podiumpersoonlijkheid Paola Marquez. Verder bestaat het collectief uit vier percussionisten, een basgitarist en een magnifieke 5-koppige blazerssectie. Jonas De Rave (accordeon & toetsen) zagen we in februari nog met zijn eigen ensemble Maggid in Brussel.

Net zoals in Hoei, genieten we van de explosieve sound, Paola’s wendbare stem en energieke uitstraling, de ongelooflijk geoliede blazerssectie, het fijne accordeonspel van Jonas en …. verrassend avontuurlijke nieuwe composities zoals het met afrobeatinvloeden doorspekte 'La Limitacion', het zwoele 'Fanny G' en 'Optimismo Infernal', waarin Paola een pittige rap neerzet. Sterke voorproefjes uit de cd!

Favoriete klassiekers zoals Cumbia de Colombia en Navidad Negra van José Barros mogen natuurlijk niet ontbreken. Met Dominique leveren ze een leuke cumbiapastiche en tegelijk een eerbetoon voor one-hit wonder Soeur Sourire. Het hele optreden swingt ook deze keer zo goed als non-stop, maar af en toe vertragen ze het ritme lichtjes, met een nóg sensueler effect. Mi Cumbia is daarvan een mooi voorbeeld. Prijsbeest Jungle Fever (een wereldwijd succes voor de Belgische (!) Chakachas in 1972) wordt pas op het eind uit de kast gehaald. De hitsige vocalen in combinatie met diepe blazers leiden tot een onweerstaanbaar sexy,  campy resultaat! In de bisronde trakteren ze het flink dansende publiek tenslotte op een even aanstekelijk Prende la Vela van Lucho Bermudez.

Laat Maguaré de wereld veroveren, liefst langer dan één dag! Hun cumbia moet niet onderdoen voor de beste internationale voorbeelden! Fiesta! 

Zin gekregen om Maguaré live aan het werk zien? Raadpleeg hun concertagenda.http://www.zephyrusvzw.be/database/index.php?q=fr/artistes/maguare

Geen opmerkingen:

Een reactie posten