Startpagina1 111111111111 Zaalconcerten 111111111 Zomerfestivals 11111111111 Luistertips 11111111111 Concertagenda 1111 11111111111 E-mailmaandag 1 april 2013

Rondetafelgesprek over 'wereldmuziek & diversiteit in de media' @ De Centrale (Gent)


Het Wereldmuzieknetwerk is een netwerk opgericht ter vereniging van de Belgische wereldmuzieksector.  Op woensdag 27 maart om 20:00 uur stond er in de De Centrale een Rondetafelgesprek op het programma over wereldmuziek & diversiteit in de media.

De gesprekspartners zijn Philippe De Coene (voorzitter commissie media & cultuur Vlaams parlement), Gerrit Kerremans (algemene muziekcoördinatie VRT Radio), Bleri Lleshi (politiek filosoof) en Jan Hoozee (Zephyrus Music). Als moderator van dienst werd Lieven Verstraete (VRT) aangezocht.

Het debat valt tegen om uiteenlopende redenen. Enerzijds krijgt 'media' een enge invulling door enkel VRT Radio onder de loep te nemen. Daarbij komt nog dat de heer Kerremans ongegeneerd mag verkondigen dat ‘wereldmuziek’ in de programmatie als een niet relevant randfenomeen beschouwd wordt. Wat we al lang wisten wordt hiermee bevestigd. Mits alles overheersende marktonderzoeken en luistercijferdictatuur creëert men formats die de grote anonieme massa moeten bedienen. Het doel is niet iedereen tevreden te stellen, maar de grootst mogelijke gemene deler bedienen en zo weinig mogelijk hinderen ('lees' prikkelen). Kortom: vervlakking alom! We blijven tot nader order tot dezelfde eenheidsworst veroordeeld, zeker in primetime! Vervolgens strandt het debat in oeverloze discussies omdat twee totaal verschillende uitgangspunten door elkaar gehaald worden. De heer Lleshi leidt het debat af naar het gebrek aan etnische diversiteit in de media, die de samenleving zouden moeten weerspiegelen. Op zich een bespreking waard, maar het draaien van wereldse muziekjes zal dit probleem niet oplossen en het zou vanavond toch gaan over ‘muzikale diversiteit’ in de media, en meer bepaald de stiefmoederlijke behandeling van wereldmuziek? Om uit de niche te geraken moet wereldmuziek een vanzelfsprekendheid worden in het totaalaanbod. Maar zover zijn we nog lang niet, daarom onthouden we vooral de bevlogen interventie uit de zaal van Nederlands muziekjournalist en radiocoryfee Stan Rijven (o.a. Trouw/VPRO). Er moet op de radio plaats zijn voor experiment en voor individuen die luisteraars warm maken voor onbekende muziek. Wil de nieuwe John Peel nu opstaan?

Om 22:00 uur reppen we ons vol ongeduld naar de kelderzaal voor het aansluitende optreden van Maguaré. Het concertverslag lees je in dit blogbericht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten