Startpagina1 111111111111 Zaalconcerten 111111111 Zomerfestivals 11111111111 Luistertips 11111111111 Concertagenda 1111 11111111111 E-mailzondag 3 oktober 2010

Tzigani @ Art Base (Brussel)

Foto's: Frans De Clercq

Een tijdje geleden ontdekte ik toevallig de knappe cd ‘Budapest’ van Tzigani. Frisse zigeunermuziek uit Roemenië, Hongarije en de Balkan. Mijn bevindingen over dit album kan je lezen in volgend blogverslag.

Op donderdag 30 september trad Tzigani op in Art Base. De Bulgaarse zangeres Emilia Kirova hadden ze niet meegebracht, maar dat mocht de pret niet bederven, want het was een  memorabel concert!

Tijdens het eerste deel viel de keuze voornamelijk op het Hongaarse repertoire, waarbij violist Pal Szomora op het voorplan mocht treden. Oskar Nemeth, die vroeger bij de groep van Roby Lakatos speelde, verving vast groepslid Herman De Rycke voor de pauze op de contrabas, omdat die laatste wegens een operatie aan de schouder verstek moest laten gaan voor de stukken waarbij de strijkstok vereist was.

Er werd geopend met de Hongaarse suite die op de cd als slot fungeert. Andere hoogtepunten waren de inventieve instrumentale versies van Bubamara en Dve gitari en de zeer mooie Azerbeidjan wals.

Na de pauze was het de beurt aan Iulian Jantea om te schitteren op de accordeon. We kregen de Roemeense nummers uit de cd voorgeschoteld, samen met een sublieme adaptatie op zijn Roemeens van het operetteliedje Die Juliska aus Budapest , hier grappig omgedoopt tot Die Juliska aus Bukarest.  Een voorsmaakje van de tweede cd? Tijdens de cymbalomsolo Sirba was het Istvan Szomora  die voor een huzarenstukje zorgde. De officiële set werd afgesloten met een vinnig Pacsirta. Het zaaltje ging volledig uit zijn dak. De groep werd tweemaal teruggeroepen, eerst voor een uitbundige Sabeldans (van Aram Chatsjatorian) en tenslotte voor een heel verrassende, snelle versie van de zigeunerklassieker Djelem Djelem, die voor de gelegenheid een Hongaarse inleiding kreeg. Topklasse!Geen opmerkingen:

Een reactie posten