Startpagina1 111111111111 Zaalconcerten 111111111 Zomerfestivals 11111111111 Luistertips 11111111111 Concertagenda 1111 11111111111 E-maildonderdag 22 september 2011

‘Maqamatna’ van Anwar Abudragh & Maqamat Ensemble


Anwar Abudragh groeide op in Bagdad, waar hij verschillende universitaire diploma’s behaalde in de schone kunsten. Hij ging er in de leer bij Munir Bashir, grootmeester op de ud, participeerde als djoze speler in de groep van Naseer Shamma en werkte als violist voor ‘the Iraqi symphonic group’. Een curriculum om u tegen te zeggen dus. Ondertussen vestigde Anwar zich in Brussel, waar hij o.a. les geeft aan het Centre Culturel Arabe. Hij nam deel aan heel uiteenlopende muzikale projecten. Persoonlijk maakte ik kennis met hem dankzij zijn samenwerkingen met Ghalia Benali en Bert Cornelis (Al Palna) en zijn knappe bijdragen op de cd Darshan van Soraya Zekalmi. Anwar Abudragh is echter vooral heel actief bezig met het Iraakse Maqam liedrepertoire, een genre dat hij door zich toe te leggen op de klassieke traditie wil verrijken met een eigentijdse interpretatie. Hij nam tussen 2000 en 2004 vier 4 cd’s op. Meer info hierover lees je hier. Nu is er het nieuwe album ‘Maqamatna’, opgenomen met zijn eigen Maqamat ensemble, dat werd opgericht in 2006.

‘De Maqamat (enkelvoud: Maqam) zijn melodische modi of toonladders die gebruikt worden in de traditionele Arabische muziek. Ze kunnen zowel vocaal als instrumentaal zijn en er wordt bij geïmproviseerd volgens vaste regels. Er zijn verschillende soorten maqams die telkens staan voor een andere gemoedsstemming en eigen kenmerken hebben. De teksten bestaan vaak uit klassieke Arabische poëzie van bekende dichters. Sinds 2003 zijn ze opgenomen op de lijst van het immateriële werelderfgoed van de UNESCO.’

Anwar Abudragh staat zelf in voor zang, joze (djoze) en ud. De andere muzikanten zijn Alla Majeed (ney), Kassim Abed (santoer), Kazem Nasser (ud) en Sattar Al-Saadi (percussie). Dit zijn stuk voor stuk gerenommeerde artiesten die net als Anwar gewerkt hebben met Munir Bashir en Naseer Shamma. Het resultaat is simpelweg prachtig. Twee lange Maqam’s vormen de hoofdmoot. Een gedeelte van Ghalbi Khelas W'al rou kan je bekijken in het bijgevoegde youtube filmpje onder dit bericht. Daarnaast horen we op de cd twee compactere liederen, zoals opener Weyn rayeh weyn plus twee sprankelende instrumentale stukken. Ik was erop voorbereid dat de muziek met deze uitgelezen muzikanten van topniveau zou zijn, maar had niet verwacht met zo een immense klankensubtiliteit geconfronteerd te worden en had zeker niet durven vermoeden dat Anwar een echte topzanger is. Wat een warmte en poëtische rijkdom straalt deze stem uit!

'Maqamatna' is een uitgave in eigen beheer en kan besteld worden via www.maqamat.be. Op vrijdag 18 november concerteert Anwar Abudragh met Naseer Shamma in de Bozar (Brussel).  Met het 'Iraqi Maqam Ensemble' presenteren ze er een selectie van eigen composities gebaseerd op de Iraakse Maqam-traditie. Een concert om reikhalzend naar uit te kijken!

 
Meer info:
http://www.anwarabudragh.com/
http://www.maqamat.be/
http://www.myspace.com/anwarabudraghmaqamatensemble

Geen opmerkingen:

Een reactie posten