Startpagina1 111111111111 Zaalconcerten 111111111 Zomerfestivals 11111111111 Luistertips 11111111111 Concertagenda 1111 11111111111 E-mailzaterdag 19 november 2011

Naseer Shamma, Anwar Abudragh & Iraqi Maqam Ensemble @ Bozar (Brussel)


Naseer Shamma wordt beschouwd als een van de belangrijkste udspelers uit de Arabische wereld. Hij combineert in zijn spel oude technieken met moderne composities en introduceerde o.a. een nieuwe methode waarbij de ud met één hand bespeeld wordt. Op die manier wil hij kinderen en soldaten ondersteunen die tijdens de Golfoorlog gewond geraakten en toch graag met de ud aan de slag willen gaan. In Europa kwam hij in contact met een aantal uit Irak gevluchte artiesten, waaronder Anwar Abudragh, die in Brussel actief is. Over hem hadden we het een tijdje geleden al op deze blog (zie cd-bespreking).

Gisteren traden Naseer Shamma (ud) en Anwar Abudragh (zang) op in de Bozar n.a.v. het festival Moussem. Het Iraqi Maqam Ensemble stond in voor de begeleiding, met o.a. Alla Majeed (ney), Wesam Alazzawy (santour) en Mohammed Abed (djoze). Het Iraqi Maqam ensemble werd in 1989 opgericht in Bagdad met als doel de Iraakse Maqam als muzikaal erfgoed te promoten in de Arabische wereld en op internationale podia. We zagen hen al enkele keren met zangeres Farida Mohammad Ali.

De hoofdmoot van het concert bestond uit een viertal lange composities, gebaseerd op de Maqamtraditie. In die stukken werken de muzikanten langzaam naar een climax. Het begint ingetogen, maar op het eind krijgen we altijd een versnelling die vlot in het gehoor ligt. Een kenmerk van deze Maqams zijn o.a. de subtiele, kleine improvisaties die er mooi in verweven zitten, inclusief schitterend gezongen ‘Aman Aman’ varianten. Vooral het eerste lange nummer na de pauze was gewoonweg fenomenaal. De muzikanten brachten wat variatie in de set met een korte, populairder aandoende nieuwe compositie. Ook kreeg Naseer Shamma de gelegenheid om een drietal keren uitgebreid te soleren in zijn specifieke stijl. Die stukken klonken een stuk moderner. Zo startte hij het concert op zijn eentje met een kleine medley, waarin o.a. de Tunesische klassieker 'Lamouni elli gharou mèni' vluchtig voorbijkwam en gebruikte hij zijn ud als een Spaanse gitaar tijdens From Ashur to Seville.

Dit concert werd aangekondigd als het begin van een nieuw project. De muzikanten hebben alvast de intentie om hun samenwerking nog een tijdje verder te zetten. Zeker iets om naar uit te kijken! Luister hier naar een promoclip van het project.

Meer info:
http://www.naseershamma.com
http://www.myspace.com/naseershamma
http://www.anwarabudragh.com
http://www.maqamat.be
http://www.myspace.com/anwarabudraghmaqamatensembleGeen opmerkingen:

Een reactie posten