Badume's Band is een Franse groep uit Bretagne die diepe indruk op ons maakte door een aantal verrukkelijke concerten met de Ethiopische iconen Alemayehu Eshete en Mahmoud Ahmed (zie verslag van hun passage in het Zuiderpershuis op 29 mei 2010).
Aanvankelijk hielden deze muzikanten zich met jazz bezig, maar alsmaar meer zijn ze zich gaan toeleggen op het terug tot leven brengen van Ethiopische klassiekers uit de gouden jaren zestig en zeventig. De sound van Swinging Addis is immers uniek en ongeëvenaard, met invloeden van jazz, twist, soul & rhythm & blues. Vette saxofoons maken de dienst uit, evenals echo's van Glenn Miller en James Brown, maar door de typisch Ethiopische ritmes en melodielijnen (in pentatonische schaal) blijft het allemaal onmiskenbaar herkenbaar als typisch Ethiopisch. De ongemeen boeiende reeks Ethiopiques van Francis Falceto documenteert deze jaren op voorbeeldige wijze.
Tijdens een tournee in Ethiopië maakten de leden van Badume's Band kennis met de zangeres Selamnesh Zemene, één van de rijzende sterren binnen de muziekscene van Addis Abeba. Zij behoort tot de Azmari, een nomadische gemeenschap uit de Gondar regio, 750 km van de hoofdstad.
Ale Gena - Ethiopia, de cd die ze samen maakten, mogen we alvast een voltreffer noemen. We krijgen vooral veel vintage ethiogroove met een flinke jazz touch te horen, een terugkeer naar de tijd toen er nog met echte orkesten gewerkt werd. Inventief gearrangeerde standards uit de seventies en traditionals, maar ook moderne stukken waar Selamnesh een krachtige Azmari stempel op drukt met haar doorleefde vocalen. Op youtube circuleren videoclips van haar, bedoeld voor de Ethiopische cassettemarkt. Daarop wordt haar stem met irritante effectjes bewerkt en ingekapseld in goedkope arrangementen met synthgeluidjes en nepblazers. Ale Gena en Ketew Abew zijn hiervan twee voorbeelden. Dankzij de herwerkte versies komen die twee onweerstaanbare deunen nu optimaal tot hun recht. Andere sterkmakers zijn Tezeta Duga Aggayu of het instrumentale Antchi Bizu. Maar de pittige opener Korahu beklijft het sterkst. Mela Mela drijft op een bluesy ritme en heeft door de jengelende gitaren en repetitieve vraag en antwoord zangpartijen wat weg van woestijnblues. Tijdens het wondermooie Sabiyé en het lekker weg swingende Sentun Ayehu Bante valt ineens op hoezeer Selamnesh Zemene’s stemtimbre verwant is met dat van woestijndiva’s zoals Malouma (Mauretanië) of Mariem Hassan (Westelijke Sahara). Een combinatie van power, emotie en verfijnde wendbaarheid om U tegen te zeggen. Als extra pluspunt kunnen we nog toevoegen dat Ale Gena - Ethiopia doordrenkt werd met een stevige live 'feel', je voelt de energie letterlijk binnenstromen!
Na het beluisteren van dit schijfje kijken we nóg meer uit naar het concert dat Badume's Band & Selamnesh Zemene op zaterdag 28 januari voor ons in petto hebben in het nieuwe Ethiopische restaurant Toukoul (Brussel ). De info hierover zou heel binnenkort beschikbaar moeten zijn op www.toukoul.be.
Beluister een aantal nummers op de Myspace van Badume's Band. Ale Gena - Ethiopia wordt uitgegeven door het Bretoense label Innacor. In onderstaande filmpjes zien we Selamnesh & Badume’s Band live bezig met o.a. 'Sentun Ayehu Bante', 'Mela Mela' en 'Ketew Abew'.
Foto: Eric Legret |
Foto: Eric Legret |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten