Startpagina1 111111111111 Zaalconcerten 111111111 Zomerfestivals 11111111111 Luistertips 11111111111 Concertagenda 1111 11111111111 E-mailwoensdag 4 januari 2012

Concerttips januari/februari 2012


Welke concerten mag je de volgende maanden zeker niet missen? Hierbij enkele persoonlijke tips!

Tijdens het Festival d'Art in Hoei (augustus 2011) maakten we kennis met de fantastische Tom Cohen en zijn fonkelnieuwe Med Orchestra (zie verslag). Ze stonden er in voor een verrassend sterke begeleiding tijdens het ‘carte blanche’ concert van de Tunesische zangeres Ghalia Benali. Tom Cohen is een 28-jarige muzikant-componist-arrangeur-bandleider die zijn Westers-klassieke academische achtergrond combineert met een speciale feeling voor de muziek uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Daarnaast wordt hij beschouwd als één van de meest fascinerende mandoline artiesten ter wereld. Op 10 februari doen deze Tom Cohen en zijn Brussels Med Orchestra onder de noemer 'Desert Groove' De Centrale in Gent aan, samen met enkele opmerkelijke gasten. Verwacht je aan een brede waaier van genres, van Marokkaanse, Algerijnse en Egyptische muziek tot Flamenco, Latino en Frans Chanson. Kortom, zowat alle muziekgenres afkomstig uit de regio van de Middellandse Zee komen aan bod. De naam van het ensemble spreekt voor zich: lees MED - denk, voel en hoor MEDiterranean. Een absoluut niet te missen evenement! (Info en tickets)

We kijken ook uit naar het onwaarschijnlijk straffe programma dat Art Base (Brussel) dit voorjaar voor ons op stapel heeft staan.  Op 20 januari is de Armeense Nara Noïan er te gast. Zij bracht in 2011 met ‘Oriental express‘ een knap nieuw album uit (zie bespreking). Daarnaast haalt Frans De Clercq alweer een aantal Griekse toppers in huis. Op 21 en 22 januari passeert het trio Balkan Express. Daarin herkennen we Theodoros Mermigkas en Dimis Vougioukas, die vorig jaar met Café Smyrne een overweldigende indruk nalieten. Art Base heeft nog meer Griekse snoepjes in de aanbieding, zoals Theodora Athanasiou (3 en 4 februari). De naam zegt je misschien (nog) niet veel, het gaat hier om de zangeres van Apsilies, die ons in april 2011 met haar hemelse stem betoverde tijdens hun optreden in het Zuiderpershuis.

In het CC Leopoldsburg (24 januari) en De Roma (25 januari) brengen drie jonge fadotalenten hulde aan Amalia Rodrigues en andere iconen tijdens ‘Com que voz’, een voorstelling die ons al eens kon bekoren in december 2009.

Het Ethiopisch dubbelconcert dat het Zuiderpershuis voor ons in petto heeft op 27 januari belooft pit en jazzy experiment (een dag later te zien in Utrecht bij Rasa).  Verder zijn we vooral benieuwd naar de samenwerking tussen de avontuurlijke muzikanten van Arifa (zie cd-bespreking) en de Libanese diva Jahida Wehbe op 24 februari.

We ronden dit overzicht af met een tweede topper in De Centrale. Op 17 februari treedt de befaamde Iraanse zanger Salar Aghili er op met het Rumi Ensemble. Klassieke Perzische muziek voor fijnproevers!

Dat was het voorlopig. Volgende maand volgen verse concerttips. In de agenda (zie bovenaan) vind je een uitgebreidere selectie. Hieronder alvast een voorsmaakje met Tom Cohen en zijn Med Orchestra in Hoei.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten