Foto's: Hossein Hakimi & Hossein Rasoolzadeh |
De concerten met klassieke Perzische muziek die ik tot nu toe meemaakte, stonden zonder uitzondering garant voor een unieke beleving om duimen en vingers bij af te likken. We hebben het hier namelijk over enorm verfijnde muziek die vooral live optimaal tot zijn recht komt.
Salar Aghili geldt in Iran als één van de topzangers binnen het traditionele genre. Hij speelde met de allerbeste orkesten, waaronder het befaamde Dastan ensemble, met wie hij twee knappe cd’s opnam: Endless ocean en In the name of the red rose. Op vrijdag 17 februari trad Salar Aghili op in De Centrale met het Rumi ensemble. Die groep wordt in de Iraanse muziekwereld beschouwd als grote vernieuwer van het klassieke muziekrepertoire. Hun thuisbasis is Noorwegen en we komen in de bezetting niet alleen klassiek geschoolde muzikanten uit Iran tegen, maar ook uit Noorwegen, Zweden, India en Duitsland. De drijvende kracht van het ensemble is Javid Afsari Rad. Hij componeerde muziek bij een aantal gedichten van Mohamed Jalal ad-Din of Rumi (1207 - 1273), misschien wel de invloedrijkste filosoof en dichter van Perzische afkomst, die ook als soefimysticus zijn sporen verdiende. Javid gebruikte het ritme als leidraad voor de muzikale vertaling van Rumi’s poëzie en zijn spirituele inhoud.
Naast Salar Aghili (zang) en Javid Afsari Rad (santur) staan de volgende muzikanten op het podium: Shahram Gholami (ud), Davood Varzideh (ney), Bhenam Samani (tonbak & daf), Reza Samani (tonbak & daf), Harpreet Bansal (viool), Minna Alen (viool), Mirjam Schmidt (altviool), Tove Margrethe Eriksta (cello) en Charles Deramus (contrabas). We genieten het hele concert van Salar Aghili’s magistrale zangpartijen en de manier waarop hier een geslaagde fusie tussen klassieke Perzische muziek en klassieke westerse vormen afgeleverd wordt. Meestal gaat het om lange stukken zoals ‘Deldare man’, dat langzaam op gang getrokken wordt in de richting van een intens, maar tegelijk subtiel hoogtepunt. Door de westerse invloed, klinkt het allemaal vlotter in het gehoor dan we het bij dergelijke muziek gewend zijn, ik moest bij momenten denken aan de rijke orkestraties zoals we die kennen uit de gouden jaren van de Perzische klassieke pop, toen sterren zoals Googoosh het mooie weer maakten. Toegankelijke melancholie! Het duel tussen Harpreet Bansal (viool Indische stijl) en Shahram Gholami (ud) onmiddellijk na de pauze zorgt even voor onverwachte accenten. In het instrumentale 'Jané Ashegh' horen we Arabische invloeden en krijgen ney, santur, ud en percussie om beurt vrij spel.
Dit sprankelende optreden, opgedragen aan een lente van hoop, fungeert als startschot voor een Europese tournee. Het jaar is nog jong, maar het concert zal ongetwijfeld hoog eindigen in mijn eindejaarslijstje! De cd In the footprints of Rumi verscheen vorig jaar bij het Noorse label Ta:Lik. Op de website van het Rumi ensemble vind je enkele muzieksamples en video’s.
Op onderstaande video zie je Salar Aghili & Rumi ensemble in actie tijdens een concert in Oslo (2007). De bezetting is ondertussen lichtjes gewijzigd.
www.rumiensemble.com
Geen opmerkingen:
Een reactie posten