Startpagina1 111111111111 Zaalconcerten 111111111 Zomerfestivals 11111111111 Luistertips 11111111111 Concertagenda 1111 11111111111 E-maildinsdag 21 februari 2012

Concerttips maart/april 2012


Welke concerten mag je de volgende maanden niet missen? Hierbij presenteren we je enkele persoonlijke tips!

The Klezmatics

The Klezmatics gelden binnen de wereldmuziek als ware supersterren, ze zijn de enige klezmerband die ooit een felbegeerde Grammy award kon binnenrijven. Hun klezmer zit stevig verankerd in de Oost-Europese Joodse traditie, maar we horen bij hen ook allerlei muzikale invloeden uit Arabische, Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse muziek en jazz en punk. Met duivel-doet-al Frank London hebben ze bovendien een wereldberoemde trompettist in hun rangen. We zagen de Klezmatics al ettelijke keren live en ze blijven onovertroffen!

02/03: Rasa (Utrecht)
03/03: Zuiderpershuis (Antwerpen)
13/03: Cultuurcentrum (Leopoldsburg)
14/03: De Spil (Roeselare)

Söndörgö

Het Hongaarse ensemble Söndörgö is er de laatste tijd in geslaagd een flinke reputatie op te bouwen dankzij een bijzonder goed ontvangen cd en bijhorende liveoptredens die tot wilde dansfeesten uitgroeien. De leden bespelen vinnige, kleine snaarinstrumenten uit de Servisch-Kroatische tambur-familie. Het gedreven getokkel wordt bijgestaan door accordeon en enkele blaasinstrumenten.

24/03: Molière (Brussel)
13/04: Zuiderpershuis (Antwerpen)
20/04: Rasa (Utrecht)

Antonio Zambujo

Over het album ‘Guia’ van de nieuwe Portugese fadoster schreven we begin 2011 het volgende in deze blogpost:

Het is vooral de warme, kwetsbare stem van Antonio Zambujo die van Guia een prachtalbum maakt. Hier is niets te bespeuren van de sterk aangezette, theatrale emoties waarin fadozangers zo vaak uitblinken, maar heerst het naturel van onopgesmukte melancholie. Kortom: een schijfje om eindeloos opnieuw te beluisteren en waarvan het titelnummer 'Guia' volgens mij een klassieker in wording is! ‘

12/04: Zuiderpershuis (Antwerpen)
13/04: Rasa (Utrecht)
04/05: De Warande (Turnhout)
05/05: CC Belgica (Dendermonde)

Farida

Farida Mohammad Ali legt zich toe op de verfijnde traditie van de Iraqi Maqam. Op 23 maart staat zij met haar gepassioneerde vocalen en poëzie uit Bagdad in Rasa (Utrecht).

Minyeshu

We zijn blij dat we de Ethiopische zangeres Minyeshu nog eens aan het werk kunnen zien in de buurt. Op 31 maart staat deze pittige dame met haar band in Rasa (Utrecht). Op 21 april is het Parkstadtheater (Heerlen) aan de beurt.

Osvaldo Hernandez-Napoles

Osvaldo Hernandez-Napoles is een Mexicaanse muzikant die al twintig jaar in België woont en met de meest uiteenlopende muzikanten samenwerkte in diverse projecten. Vorig jaar bracht hij zijn eerste solo-album ‘Tierra’ uit, hij komt deze cd op 20 april voorstellen in Rataplan (Antwerpen). In deze blogpost schreven we er het volgende over:

'Tierra' is klassieke muziek, wereldmuziek, folk, jazz, latin en nog zoveel meer. Een prachtig album vol reflectie, sterke composities en vooral een ongelooflijk kleurrijke sound met knappe, doordachte arrangementen!'

Op het gebied van Griekse muziek worden we de laatste tijd flink verwend op de Belgische concertpodia. Ook de volgende maanden mogen we weer een aantal bijzondere artiesten verwelkomen.

En Chordais is een ensemble uit de buurt van Thessaloniki. Zij combineren oude Byzantijnse muziek met lokale melodieën en hedendaagse Griekse muziek. Op 6 april treden zij op in De Molière (Brussel).

Op 25 april concerteert Makis Seviloglou in De Roma (Antwerpen). Vorig jaar kwam hij aanzetten met een mooie tweede cd, zie blogverslag.

Matoula Zamani & 78 strofes brengen op 16/03 en 17/03 authentieke Griekse populaire liederen uit de jaren zestig en zeventig naar Art Base (Brussel). Op dezelfde locatie dompelen Irini Derebei & Karolos Kouklakis ons een maand later onder in de rijke muziektradities van Kreta, namelijk op 27/04 en  28/04.

Les Espoirs de Coronthie

We ronden dit overzicht af met een concert in De Centrale (Gent). Daar wordt op 28 april een West-Afrikaanse feestje gebouwd met Les Espoirs de Coronthie.(Guinée).

‘Drie hemelse jonge stemmen en een goed geoliede groep erachter’. Zo formuleerden we het in onze blogpost n.a.v. hun concert op het Afrikafestival in Hertme (2009).

Dat waren onze persoonlijke concerttips voor de volgende twee maanden. In de agenda (zie bovenaan) vind je een uitgebreidere selectie. Bekijk hieronder enkele smaakmakers van The Klezmatics, Makis Seviloglou, Minyeshu en Antonio Zambujo.1 opmerking: