Startpagina1 111111111111 Zaalconcerten 111111111 Zomerfestivals 11111111111 Luistertips 11111111111 Concertagenda 1111 11111111111 E-mailwoensdag 26 oktober 2011

‘3 Kingdoms’ van DaMaDa


Via cdbaby maakte ik de laatste jaren kennis met verrassende wereldmuziek die in onze contreien totaal onbekend is. Het gaat meestal om artiesten die in de Verenigde Staten of Canada actief zijn. Via deze blog probeer ik ze een klein beetje onder de aandacht te brengen. Zie bijvoorbeeld La Gran Reunion, Navaz en Famoro Dioubaté.

DaMaDa is alweer zo een curieuze ontdekking. In dit trio uit San Francisco staat Luo Danna centraal, een zangeres/danseres die opgroeide in de Guangxi Provincie (Zuid-China). Daar legde ze zich al op jonge leeftijd toe op de zangtechnieken van een aantal specifieke bevolkingsgroepen of stammen. Kort na haar aankomst in de Verenigde Staten in 2009 richtte ze DaMaDa op, samen met Dave Mihaly (drums) en Marc Schmitz (gitaar). Beide muzikanten hebben er een jarenlange ervaring opzitten in jazz, rock, punk, avant-garde en nog zoveel meer genres. Voor Chinese muziekvormen draaien de heren in elk geval ook hun hand niet om. Marc Schmitz verbleef sinds 2004 vaak in China, waar hij Mandarijn leerde en zich verdiepte in Chinese volksmuziek en de mogelijkheden om die met een Westerse aanpak te combineren.

Op het nieuwe album ‘3 Kingdoms’ gaat DaMaDa aan de slag met melodieën die afkomstig zijn van Chinese minderheden zoals de Miaozu, Zhuangzu, Yi Zu en Xinjiang. Nu eens gaat het om volledige liedjes, dan weer zijn het flarden die als basis dienen voor originele improvisaties of maken ze er een totaal nieuwe song van. Het belangrijkste is dat het ongeveer zeventig minuten lang fris en enthousiast klinkt, een beetje met hetzelfde elan als een aantal new wave bands uit het eind van de jaren zeventig. Echt swingen doet het nauwelijks, de totaalsound is daarvoor te hoekig met enkel gitaar, drum en een beetje percussie, maar gelukkig kwellen ze de oren van de luisteraar niet met moeilijk experimenteel gedoe. Dit is bovenal ruwe, snedige muziek, voorzien van een punky attitude. DaMaDa beperkt zich overigens niet tot Chinese volksmuziek, ook Chinese rock, Chinese opera en zelfs Crest, een nummer van de Pakistaanse grootmeester Nusrat Fateh Ali Khan zetten ze naar hun hand zonder dat het geforceerd overkomt (hier te beluisteren). Luo Danna's stem laveert bij dit alles met vanzelfsprekend gemak tussen die van een Chinese operadiva en een punky lolita.

DaMaDa: het is weer eens iets heel anders! '3 Kingdoms' is te koop bij cdbaby.

Op hun website (www.damada.net) vind je een hoop audio fragmenten en video’s. Hieronder tonen we je ‘Gan Sheng Ling’ (een Chinees volksliedje), ‘Yi Wu Suo You - I have nothing’ (een Chinese rocksong uit het begin van de jaren tachtig) en 'Crest' (Nusrat Fateh Ali Khan). ‘Tang Te’ staat niet op het album, maar dat liedje kende ik dankzij de versie van Gong Linna, een ongelooflijk sterke Chinese zangeres die in 2009 voor één van de beste concerten van het jaar zorgde in Gent (Handelsbeurs) n.a.v. Europalia China.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten