Startpagina1 111111111111 Zaalconcerten 111111111 Zomerfestivals 11111111111 Luistertips 11111111111 Concertagenda 1111 11111111111 E-maildinsdag 1 mei 2012

Concerttips mei/juni 2012Het festivalseizoen lonkt, maar we vestigen hierbij toch graag nog even de aandacht op enkele  zaalconcerten, die je zeker niet mag missen!

Kalaban Coura

Quentin Dujardin (België), Kalil Sidy Haïdara (Mali) en Jalal El Allouli (Marokko) vormen samen de nieuwe groep Kalaban Coura. Over hun ronduit schitterende debuutalbum schreef ik het volgende in dit blogbericht:

'De muzikale ontmoeting tussen deze drie schitterende muzikanten zorgt wel degelijk voor vuurwerk. Ze komen met een hoop aanstekelijke riffs aanzetten, waar repetitieve melodieën uit voortvloeien, die in al hun eenvoud een hypnotische uitwerking hebben op ondergetekende. Herkenbaar Malinees, maar met spannende kleine details die het toch een onmiskenbare eigenheid meegeven.'

Op zaterdag 26 mei kan je ze live aan het werk zien in Rataplan (Antwerpen).

Hijaz

Nog een avontuurlijk concert waarvoor je bij Rataplan terecht kan, komt van Hijaz. In die groep herkennen we allemaal muzikanten die we al meermaals bezig zagen in een andere hoedanigheid, zoals Moufadhel Adhoum (Tunesië),  Azzedine Jazouli (Marokko), Vincent Noiret (België) en Vardan Hovanissian (Armenië). Onderstaande noteerde ik in mijn bespreking van hun tweede cd Chemsi

'De albums van Hijaz zijn niet geschikt om eventjes snel te beluisteren. Ook kan je er moeilijk een feestje op bouwen. Het best komt deze muziek tot zijn recht tijdens een intensieve luisterbeurt, liefst in de zetel met de ogen toe, op reis vertrekken met je hoofd, iets dergelijks…Of maak Hijaz live mee!'

Op zaterdag 12 mei te ontdekken in Rataplan (Antwerpen).

Fatoumata Diawara

Deze Malinese nachtegaal moet ik je welllicht niet meer voorstellen. Haar cd ‘Fatou’ (zie mijn bespreking) werd door diverse muziekrecensenten de hemel ingeprezen als het sterkste (wereldmuziek)album van 2011. De onweerstaanbare Fatoumata passeert op woensdag 9 mei in het Cactus Muziekcentrum (Brugge). Op donderdag 10 mei mag De Centrale (Gent) zich op haar komst verheugen.

Katerina Tsiridou & Kompania

Van de Griekse zangeres Katerina Tsiridou had ik tot voor kort nog nooit gehoord. Zij komt ons onderdompelen in de Griekse onderwereld van rebetiko en smyrneïka (liederen uit Smyrna). Laat je verrassen! 

Vrijdag 4 mei N9 (Eeklo)
Woensdag 9 mei: CC Het Bolwerk (Vilvoorde)
Vrijdag 11 mei: Zuiderpershuis (Antwerpen)

Giorgos & Nikos Xylouris

Giorgos Xylouris zagen we al enkele keren optreden met lyragrootmeester Stelios Petrakis, vorig jaar nog in De Bijloke (zie concertverslag). Deze keer vergezelt zijn zoon Nikos hem. Laat deze kans niet aan je voorbijgaan, want hier wordt echt de top van de Kretenzische muziek mee binnengehaald!

Vrijdag 1 juni: Art Base (Brussel)
Zaterdag 2 juni:  Art Base  (Brussel) 
Zondag 3 juni: De Centrale (Gent)

Jagwa music 

De leden van Jagwa Music komen uit Dar es Salaam, de hoofdstad van Tanzania. De groep geeft al twintig jaar lang het begrip ‘do it yourself’ een eigen Afrikaanse invulling. Optredens vinden plaats op straat met zelfgebouwde versterkers en alledaagse voorwerpen als plastic stoelen en fietsbellen worden ingezet als percussie-instrument. De hypnotiserende melodielijnen komen uit een antiek model van een Casio-keyboard. Denk alleen niet dat het een rommeltje wordt. Eén van de drummers speelt zo strak dat hij de bijnaam ‘Kompyuta’ verdiende. Langzaam maar zeker raakt de groep ook bekend in Europa, zo speelde zij afgelopen zomer het Roskilde Festival in Denemarken plat. Jagwa Music brengt haar energieke show met veel humor en eenmaal aangestoken door de acrobatische dansers en danseressen is het onmogelijk om stil te blijven zitten. Binnenkort brengen ze een cd uit bij Crammed Discs.                

Op zaterdag 2 juni kan je live met ze kennismaken in Rasa (Utrecht), maar ze hebben nog veel meer optredens op stapel staan, zie overzicht.

Conjunta Angola 70
                  
Voor het allerbeste concert van 2011 zorgde Conjunta Angola 70 op 4 november in het Zuiderpershuis (zie verslag). 

‘Hemels gitaarwerk en bezwerende ritmes als rode draad, waarbij het raspende geluid van de dikanza bepalend is voor de typische sound.  Conjunto Angola 70 bewijst dat de rijke Angolese sound van de gouden jaren ruim 35 jaar na datum nog niets van zijn pluimen verloren heeft. We zijn blij dat we dit mogen meemaken!’

Ze komen deze zomer terug voor een aantal concerten, o.a. op het Afrikafestival (Hertme) en Afro-Latino (Bree). Voor wie zo lang niet kan wachten, brengen ze op donderdag  7 juni hun onweerstaanbare sound naar Rasa (Utrecht).

Göksel Yilmaz Ensemble

Eind 2011 verscheen de cd 'Gezgin' (zie bespreking) van het Göksel Yilmaz Ensemble. Göksel Yilmaz mag dan wel geboren zijn in Nederland, hij is van Arabische afkomst en groeide op in Zuid-Turkije, waar hij zich verdiepte in Turkse volksmuziek en al op jonge leeftijd saz speelde. Later keerde hij terug naar Nederland. 

Dromerige gitaarballades, mooie melodieën in fijne arrangementen, een warme stem en breed uitwaaierende improvisaties. Dat mag je allemaal verwachten van het Göksel Yilmaz Ensemble.

Ze spelen op zaterdag 23 juni in Art Base (Brussel). Warm aanbevolen!

Dat waren mijn persoonlijke concerttips voor de volgende twee maanden. In de concertagenda (zie bovenaan) vind je een uitgebreidere selectie. Bekijk hieronder enkele smaakmakers van Göksel Yilmaz Ensemble,  Jagwa Music, Katerina Tsiridou en Kalaban Coura.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten